GURO ISTAD

Tidligere ble dagene delt inn i nedbørsdager og penværsdager. Men denne inndelingen medførte at en og samme dag kunne være både nedbørs— og penværsdag. Derfor er penværsdagene nå byttet ut med godværsdager i BTs væroversikt .

En godværsdag er en dag uten nedbør, i hvert fall nesten, men den måles også etter skydekket.

Forvirret? Storm-meteorolog Ellen Viste forsøker å gjøre oss klokere.

— En nedbørsdag er en dag med 1,0 millimeter nedbør eller mer, forklarer hun.

Godværsdagene er litt mer komplisert. Skydekket måles tre ganger om dagen, klokken 06, 12 og 18 UTC-tid (også kjent som GMT, altså Greenwich Mean Time), det vil si klokken 07, 13 og 19 i Norge på vinterstid, og klokken 08, 14 og 20 sommertid. Skydekket måles i åttendedeler.

— Målingene er subjektive. Det er folk som står og ser på himmelen og vurderer hvor store deler som er dekket av skyer, opplyser Viste.

Værdøgnene i BTs væroversikt måles fra klokken 18 til 18 hver dag. De tre målingene av skydekke summeres så.

— Legger man de sammen, kan man få fra 0 null og opp til 24 åttendedeler. For godværsdager kan det maks være 9. Og hver enkelt måling kan aldri være høyere enn 4 for at det skal være en godværsdag, sier Viste, og legger til:

— Det betyr at dersom det skyer til midt på dagen, blir det ingen godværsdag, selv om det er helt klart både morgen og kveld.

Fortsatt forvirret?

— Noen lurer på hvordan det kan være en nedbørsdag når det har vært opphold hele dagen. Det er fordi målingene er fra klokken 18 til klokken 18, og dermed kommer nedbøren fra kvelden før med, oppklarer Viste.

Men for at ikke nydelige godværsdager skal bli spolert av en liten dråpe, er grensen satt til minimum 1,0 millimeter nedbør for at det skal regnes som en nedbørsdag.

Og er du fremdeles forvirret, kan du trøste deg med at:

— Det er jo ingen fysiske grunner til at en godværsdag er under 9. Det er bare en definisjon som er satt, og den forholder vi oss til.

Skjønner du fremdeles ingenting av disse dagene, kan du jo lage din egen definisjon. Rett og slett. En fin dag for deg er en godværsdag.