— Du skulle vært her i går, da 170 deltakere konkurrerte om å bli best i Trivial Pursuit. Det var et helt annet temperament på folk her da, det er virkelig et spill som får folk giret. Nei, NM i poker er en mye mer vennlig turnering, mener spillgeneral Jan Arild Breistein i årets Bergen Spillfestival, som arrangeres av Sommer Bergen AS.

Ingen juks å spore

Da BT stakk innom Sardinen på USF i 18-tiden i går, var stemningen langt fra trykket. Et surr av stemmer, latter, sjetonger som klirrer mot hverandre, rasling av kortstokker, konsum av øl og røyk, kort sagt en hel bande med pokerlag samlet på et brett.

Fem og fem sitter de rundt bordene og spiller. Én etter én går de ut. Først ved midnatt, når det bare er ett bord igjen, kan NM-vinneren kåres. Han blir 20.000 kroner rikere. Hvem det kunne ligge an til å bli, var altfor tidlig å spå noe om på tidlig kveldstid i går. Men både Snorre Rotbæk, som ble tittelvinner i 1999 og 2000, og Aksel Fuggeli, tidligere EM-vinner, var med og kjempet.

Arrangøren har sørget for et reglement på to tettskrevne sider, og advarer om diskvalifisering ved forsøk på juks, tyveri, eller gaver mellom spillerne. Men Breistein forteller at det ikke er oppdaget uærlig spill så langt. Ikke så mange dårlige tapere, heller, så vidt BT kan lodde. Her kjøpes det øl til konkurrentene, og vasen med en rød gerbera som pryder mange av bordene er satt pent til side, ikke kastet i gulvet.

To kvinner

Vi ser en fyr som rødmer sterkt da han innser at han er ute av dansen, men prøver å late som ingenting da de andre klapper godmodig for ham. Men det er surt å ryke ut lenge før kompisene dine, kan Lars Helland bekrefte fra sidelinjen.

— I fjor holdt jeg i fem timer, nå gikk jeg ut etter halvannen. Det var litt trist. Men det er en kjempegøy turnering, sier han. Mens Ina Katrine Handeland fra Valen i Kvinnherad synes det er spesielt å være kvinne i en så mannsdominert konkurranse. Av de 121 spillerne som fortsatt er med, kan vi bare spore to kvinner. For Kenneth Brufladt og Steinar Mælen, som spiller i samme pokerlag i Rosendal, er NM verdt en bergenstur. - Og hvor lenge henger dere med i kveld? - To the bitter end!

PENGER OPP I RØYK?: Tommy Kaland var blant dem som kjempet om 20.000 kroner under NM i poker på Sardinen i går kveld. Og det ser ut som han har spilt poker før.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN