Avisen Sunnhordlands forteller tirsdag om dramaet som nylig utspant seg ved Stord vidaregåande skule. Gudveig Balchen var på vei til indremisjonsmøte da det plutselig kom flygende en kråke mot henne — som i en scene fra Alfred Hitchcocks kjente skrekkfilm «Fuglene».

— Du skulle hørt kråken da den stupte. Og sett de øynene, sier Balchen til Sunnhordland.

Den ene kråken angriper Balchen hele tre ganger, tiltross for at hun vifter med vesken, dekker til hodet, og etter hvert legger på sprang.

Skadet ryggen

Når hun løper snubler hun i en stubbe og slår seg kraftig i kneet. Hun forverrer i tillegg en ryggskade hun hadde fra før.

Belchen har gått forbi kråkereiret på Vikahaugane på Stord flere ganger, også sammen med andre. Men det er bare når hun har gått alene at kråkene er blitt aggresive.

— De er nok intelligente, for de angriper bare når jeg er alene, sier Balchen til Sunnhordland.

Journalisten i Sunnhordland finner senere en kråkeunge i buskene ved åstedet, noe som trolig er grunnen til de aggressive kråkene.

- Er ikke aggressive

Michael Fredriksen, leder i Norsk ornitologisk forening i Hordaland, sier han aldri har hørt om kråker som har gått til fysisk angrep.

— Det vanlige er at de går til det vi kaller skinnangrep. Altså at de flyr mot det de tror er fiender for å skremme dem vekk, samtidig som de skriker. Det er ikke uvanlig når de har kråkeunger.

- Kråker er egentlig ikke spesielt aggressive, altså?

— Nei, det er andre fugler som er langt mer aggressive. Blant annet noen uglearter og noen måker. Kråker virker som oftest skumlere enn det de er, sier han.

UVANLIG AGGRESSIV: Dette er kråken som angrep pensjonisten på Stord. - Uvanlig oppførsel, sier ornitologen Michael Fredriksen.
HENRIK MUNDAL ANDREASSEN