MAGNUS VOLLSET magnus.vollset@bt.no

Husker du tusenlappen med Henrik Ibsen på? Fra første august er den verdiløs. Neste sommer forsvinner 500-lappen med bilde av Nils Henrik Abel.

— Mange, spesielt eldre, har en bunke sedler liggende som reserve. Det er viktig at folk får vite om dette, sier Rolv Landøy fra Sotra.

Han har selv opplevd at flere tusen kroner øremerket Redd Barna holdt på å bli verdiløse.

Litt mer alvorlig - Pengene stammer fra et dødsbo. Da vi skulle i banken, mente de sedlene var for gamle. Heldigvis tok de feil med noen måneder, forteller Landøy.

Dermed ble det penger til Redd Barna. - Det er greit med tiøringer. De er ikke verdt stort. Nå som tusenlappene blir verdiløse, begynner det å bli litt mer alvorlig, slår Landøy fast.

Spør banken Fra det kommer en ny seddel eller mynt i omløp, kan den gamle brukes i rundt ett år. Etter ytterligere ti år slutter Norges Bank å ta imot den.

— Seddelutgavene fornyes med jevne mellomrom. Vi vil ikke ha parallelle sedler i flere år, det er forvirrende. Dessuten vil vi gjøre det vanskeligere å forfalske sedler, sier informasjonsdirektør Poul Henrik Poulsson i Norges Bank.

Han anbefaler folk om ikke å ha penger liggende i bankbokser eller sydd inn i madrassen. Da får du ikke renter - og pengene kan bli stjålet.

— Finner noen ut at pengene deres har gått ut på dato, pleier vi å være snille. Har du penger liggende, så ta kontakt med banken, oppfordrer Poulsson.