Miljøvernorganisasjonene sin storhetstid ser ut til å være over i denne omgang. Ledere har hatt de samme posisjonene i mange år, og rekrutteringen er lav. Samtidig er antallet bedrifter som anmeldes for miljøkriminalitet, nede i en bølgedal. For syv år siden var det fire ganger så mange anmeldelser i Hordaland som det var i fjor.

Tidligere styreleder i Naturvernforbundet Hordaland, Tom Sverre Tomren, mener hovedårsaken er for tette bånd mellom miljøorganisasjonene og næringslivet.

— Organisasjonene er avhengige av pengestøtten de får fra næringslivet. Det gjør at de ubevisst blir mindre kritiske, samme hvor mye de nekter for det. Mennesker er mennesker, og det er vanskelig å bite i den hånden som fôrer deg, sier Tomren.

- Flinkere bedrifter

Den tidligere fylkeslederen mener problemet bunner i manglende rekruttering.

— Folk bryr seg om miljøet, men det er få som vil kjempe aktivt for denne saken. Når medlemstallet synker, går inntektene ned. Dermed må de henvende seg til næringslivet for å overleve.

Den eneste måten organisasjonene kan bli helt uavhengige på slik det er i dag, er ved å få større pengeoverføringer fra staten, mener han.

Tomren tror det lave antallet anmeldelser også er et resultat av at bedriftene er blitt flinkere til å tenke miljø.

— Standardkrav og bevisstgjøring fører til forbedringer på mange områder. Men det skjer fortsatt ting i mørket. Folk tar snarveier for å tjene penger, særlig små aktører som er på vei opp, sier han.

Milliondryss

Bergens Tidende skrev tidligere i år om næringslivets pengedryss over miljøorganisasjonene. Blant støttespillerne er oljeselskaper, kraftutbyggere, oppdrettsselskaper og skipsredere - virksomheter som miljøbevegelsen i mange saker er på direkte kollisjonskurs med.

Enkeltpersoner som Trond Mohn, Petter Stordalen og Christian Ringnes, og oljeselskapene Shell og Statoil spytter millioner inn i lommen på organisasjoner somBellona, WWF-Norge og Miljøvernforbundet.

Tom Sverre Tomren vil ikke kritisere miljøbevegelsen for å ta imot disse pengene.

— De som er med i miljøarbeidet, fortjener ros for at de gidder å engasjere seg. Og slik situasjonen er i dag, finnes det ikke noen alternativ måte å finansiere driften på - med mindre medlemstallene blir høyere, sier han.

TETTE BÅND: Tom Sverre Tomren - tidligere styreleder i Naturvernforbundet HordalanD, mener det er for sterke bindinger mellom miljøbevegelsen og næringslivet. ARKIVFOTO: ODDLEIV APNESETH