Av MARI HORVE

Det er ikke bare Lånekassen som kan hjelpe deg med utdanningen. 2500 legater venter. Noen av dem passer garantert for deg.

Oppslagsverket inneholder 2500 legater som deler ut alt fra noen hundrelapper til flere hundre tusen kroner hvert år. Nå er legathåndboken også tilgjengelig på nett, og det er enkelt å søke seg fram til et legat som passer deg.

Mye til studenter. Mange av legatkronene er satt av til studenter. Tor Bredo Gotfredsen i Unifor forvalter 200 legater verdt 1,3 milliarder kroner. Avkastningen deles hvert år ut til studenter ved Universitetet i Oslo og NTNU.

— Stipendene er på alt fra noen tusenlapper til flere hundre tusen. Det er forholdsvis mange som søker, men det har ikke vært noen økning i antall søkere de siste årene, sier Gotfredsen, administrerende direktør i Unifor.

Hva som kvalifiserer til støtte varierer veldig. Ofte blir støtten gitt til flinke (evnerike) studenter på høyere nivå. Men det finnes også mange legater som blir gitt til søkere fra en bestemt kommune eller et område. Noen av legatene er smale, mildt sagt.

Blind kirkemusiker. Arendal kommune forvalter et legat som skal deles ut til musikk- og teologistuderende svaksynte og blinde. Søkere som er blinde og kirkemusikkstudenter blir foretrukket.

— Det er lenge siden vi har kunngjort dette legatet, og da vi gjorde det, fikk vi en, toppen to søkere. På de andre legatene Arendal kommune forvalter, pleier det å være mange flere søkere. Forrige gang vi utlyste utdanningsstipender var det 40 som søkte. Bare ti får, forklarer Jan Luis Thorsen, spesialkonsulent i Arendal kommune.

De mest lukrative legatene kan gi deg flere hundre tusen kroner, for eksempel til Oxford-utdanning.

— Men de fleste ligger rundt 10.000 kroner. Vi vurderer stort sett søkere etter faglig dyktighet, sier Gottfredsen.

— Er dette lettjente penger for studenter?

— Jeg vil ikke si det er enkelt å få et legat. Vi har mange flere søkere enn de som får. Vi har flere tusen søkere hvert år, og det er kanskje rundt hundre som får. Men det varierer veldig. Noen legater er så smale at det er veldig få som kan søke på dem, sier Gotfredsen.