41-åringen var i sin tid siktet for medvirkning til drapet på Elvik i 1999. Den ble senere henlagt av Riksadvokaten.

I fjor høst tok saken en dramatisk vending. Jarle Olsen, som er dømt som hjernen bak Åsane-drapet, hadde begynt å snakke.

Utpekt av Olsen

Jarle Olsens forklaring førte til at tre menn ble pågrepet og siktet for medvirkning til Lindås-drapet. En av dem ble også siktet for medvirkning til drapet på Øyvind Bjarte Madsen i Åsane i 2000. 41-åringen var ikke blant de siktede, selv om Olsen hadde forklart ham inn i saken.

Etter det BT erfarer hadde bergenspolitiet forregnet seg. De trodde det var en enkel sak å sikte 41-åringen på nytt.

Slik er det ikke. Bare Riksadvokaten kan gjenåpne en sak embete selv har henlagt. Og da skal det mye til.

— Underlig

Sentrale kilder sier til BT at Riksadvokaten ikke har foretatt en slik vurdering. Det hindrer ikke politiet i å omtale 41-åringen som drapsmann. I den nye siktelsen mot mennene som er pågrepet og fengslet, står det svart på hvitt at 41-åringen, sammen med Truls Guttormsen, drepte Elvik.

41-åringens forsvarer, advokat Arild Holden, synes det hele er underlig og har bedt om en avklaring.

— Politiet sier de ikke har nok bevis for å sikte ham. Da burde de heller ikke ta med hans navn i den nye drapssiktelsen. På den måten blir noe hengende i luften, sier Holden.

— Jeg vil ikke kommentere hans situasjon, sier politiadvokat Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til BT.

- Fraktet våpenet

Gulating lagmannsrett skriver i dommen mot Truls Guttormsen at 41-åringen var den som fraktet drapsvåpenet til Gjervik.

Dette merket politiet seg og har brukt det i etterforskningen som ble gjenopptatt i fjor høst.

En etterforskningsgruppe jobbet i to måneder før de gikk til pågripelse av tre menn i november. Bakgrunnen var Jarle Olsens nye forklaring.

Nå snart fire måneder etter virker Olsens forklaring å være beviset politiet bygger på mot de to mennene som fortsatt sitter fengslet.

Spørsmålet blir om Jarle Olsen, med sin kriminelle bakgrunn, har troverdighet nok til at mennene blir tiltalt og dømt.

- Ville hevne seg

Det blir hevdet at Olsens nye forklaring kommer fordi han vil hevne seg på kompisen som ikke stilte tilstrekkelig opp for ham under rettssaken. Samtidig distanserer han seg selv fra drapet han er dømt for.

Det blir også sagt at Olsen etter å ha gitt en ny forklaring håper å få bedre behandling bak murene.

En av dem som rammes av Olsen forklaring, en 29-åring fra Åsane, ble i går fengslet for fire nye uker. Retten slår fast at det er grunn til å mistenke ham for befatning med Lindås-drapet. Selv nekter han.

Jarle Olsen har forklart at 29-åringen skaffet våpenet som ble brukt til å drepe Yngve Elvik. Drapet skal ha blitt avtalt hjemme hos 29-åringen dagen før.