Den Søfteland-bosatte kappgangeren som representerer Norna-Salhus, har deltatt i tre IAAF World Challenge-konkurranser i oppkjøringen, med to seirer og en annenplass som resultat. World Challenge er kappgangsportens svar på friidrettens Golden League. Det betyr topp internasjonal konkurranse. Selv oppfordrer Tysse Plätzer til nøkternhet før 20 kilometeren i OL 21. august.

— På papiret blir det tre russere og en hviterusser på de fire første plassene. De har jeg ikke konkurrert mot i år. Jeg ser på meg selv som medaljekandidat, og målet er å ta medalje, sier hun.

Har holdt seg i Russland

Ingen av de fem russiske OL-utøverne som ble suspendert før helgen på grunn av påfallende DNA-likhet i dopingprøver, var blant Tysse Plätzers konkurrenter.

— Jeg velger å konsentrere meg om meg selv og det jeg kan gjøre noe med, svarer hun på spørsmålet om det påfallende i at russerne ikke har deltatt i de store internasjonale stevnene. Unntaket er verdenscupkonkurransen i Russland. Tidene de oppnådde da var to-tre minutter bedre enn de resten av verdenseliten har oppnådd i år.

Tror på medalje til Vest

Roger Gjelsvik, daglig leder for Olympiatoppen region Vest, mener Tysse Plätzer peker seg ut som den heteste medaljekandidaten fra Vestlandet i Beijing. Men han vil ikke ta ordet gull i sin munn.

— Kjersti har vært helt topp i de konkurransene hun har deltatt. Og hun har tross alt sølv fra OL tidligere, sier Gjelsvik

Tysse Plätzer tok sølv på 20 km under OL i Sydney 2000.

— Er hun gullfavoritt i Beijing?

— Det vil jeg ikke uttale meg om. Men det trenger ikke være stor forskjell fra medalje til gull, mener Gjelsvik.

Størst håp i kappgang

Gjelsvik er personlig trene for Trond Nymark , et annet kappganghåp fra Vest. TIF Viking-løperen går for medalje på 50 km i OL. Det samme gjør Kjersti Tysse Plätzers bror, Erik Tysse , som også går 20 km.

Tysse har én første- og to tredjeplasser fra World Challenge, pluss en sjetteplass fra verdenscupen i Russland i år. Alle resultatene oppnådd på 20 km.

— Jeg har stor sjanse på medalje på en god dag, mener Tysse.

Nymark har en fjerdeplass fra verdenscupen i Russland i år. Da toppet han formen og det var topp internasjonal deltagelse. Også han har uttalte medaljeambisjoner.

At verdensmester Nathan Deaks fra Australia må stå over OL med skade, øker medaljesjansene for både Nymark og Tysse.

Har mest tro på Kjersti

— Kjersti er den største medaljefavoritten av de tre, mener Gjelsvik.

Sist OL, i Aten, tok Norge seks medaljer. Olympiatoppens målsetting nå er å ta flere. I Aten ble det fem gull. Det tror Gjelsvik blir vanskelig å kopiere.

— Mitt råtips er at vi tar syv medaljer, og at to av dem går til Vestlandet. Og jeg tror det blir gull til Norge, sier han.

Foruten de tre kappgjengerne, er det Alexander Dale Oen i svømming, samt fotballjentene Erika Skarbø og Elise Thorsnes fra Arna-Bjørnar, som peker seg ut som de heteste medaljekandidatene fra Vest.

Norske gullhåp

Andre OL-utøvere fra vest, som forventes å måtte konkurrere lenger nede på resultatlistene, er maratonløper Kirsten Melkevik Otterbu , svømmer Gard Kvale , og sandvolleyballspiller Susanne Glesnes som spiller i par med Katrine Maaseide.

Tar man utgangspunkt i prestasjonene før OL, må Dale Oen konsentrere seg om bronsemedaljen på 100 m bryst, bak favorittene Kosuke Kitajima fra Japan og Brendan Hansen fra USA. Bak dem er det en håndfull utøvere som alle er kapable til medalje.

Gjelsvik mener ellers roeren Olaf Tufte , padleren Eirik Verås Larsen , spydkaster Andreas Thorkildsen og Håndballjentene er de som peker seg ut som norske gullhåp.

Hva tror du om Norges medaljesjanser? Si din mening her.

HAR TRENT HJEMME: Kjersti Tysse Plätzer (36) har trent hjemme i søftelandsområdet i forkant av OL. Her er hun på treningstur i Haugsdalen. ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN