Til tross for innrømmelsen fra den aldrende mannen i 1982 og tidligere anmeldelse, ble det ikke iverksatt en større etterforskning av tidligere rapporterte saker. Verken politiet eller Bergen kommunen har noen gang gjort noe for å undersøke omfanget av aktiviteten til den pedofile eks-styreren på Morgensol.

Mange kunne ha gått fri

Allerede på 60-tallet skal ansatte ved barnehjemmet hatt mistanke om at noe var galt. Men det var ikke bare Morgensol-barn som ble utsatt for den pedofile.

— Hadde den mannen blitt stoppet på sekstitallet, hadde mange barn kunnet gå fri, sier en 33 år gammel kvinne fra Bergen. Familien hennes var nærmeste nabo til barnehjemmet, og styreren var venn av familien.

— Han hadde en merkelig autoritet og fikk en veldig makt over meg. Helt fra jeg var liten «lekte» han leken sin med meg, og andre jenter, inne på kontoret sitt. Han ville lære meg å tungekysse, forteller kvinnen.

I 1982 anmeldte hun den tidligere styreren på Morgensol barnehjem for et grovt seksuelt overgrep. Episoden står som spikret fast inn i hodet hennes. Hun husker alle detaljene. Maleriet på veggen. Den klamme hånden til den da 70 år gamle mannen. Stemmen hans da han fortalte om to andre nabojenter. Den dagen i 1982 ble noe ødelagt inne i henne.

Rømte og anmeldte mannen

Mannen og hans kone var til å begynne med husvenner på Morgensol, fra slutten av 50-tallet. Ekteparet besøkte barnehjemmet, og barn kom på besøk til dem.

Paret fikk fra 1965 ansvaret for et ungdomshjem på Laksevåg. I 1970 ble mannen ansatt som styrer ved Morgensol. Til tross for at han ikke ble godkjent av departementet, lot kommunen han bli i stillingen.

En ung kvinne, bosatt på Askøy, forteller at hun bare hadde vært på barnehjemmet i tre måneder da hun rømte hjem til sin far og fortalte om seksuelle overgrep.

— Pappa ble rasende da han hørte om overgrepene. Han reiste rett til Laksevåg og slo i bordet overfor en som jobbet i sosialtjenesten, forteller Askøy-kvinnen til Bergens Tidende.

I 1972 anmeldte jentens far Morgensol-styreren for utuktig omgang med sin ene datter og en annen pike på Morgensol. Saken ble henlagt. Kvinnen, og hennes søster, kom aldri tilbake til Morgensol. Den andre piken ble boende på barnehjemmet en tid til.

Politiet sviktet

Den 33 år gamle Bergens-kvinnen er tilbake på gamle tomter. Hun ser bort på barnehjemmet. Tenker tilbake på den gamle mannen med stokk som fikk ødelegge så mye for henne. Hun føler at politiet sviktet henne og andre barn.

— Én person har fått ødelegge så mange. Vi kan la oss ryste av terrorangrep i USA, men den mannen utøvde terrorangrep på barn i mange år. Ingen stoppet ham, sier kvinnen.

Hennes venner fra barndommen bodde i huset like bortenfor henne, på Morgensol. Hun tenker mye på dem.

— Kommunen har ikke engang kommet med en ordentlig unnskyldning. Ingenting er gjort for å prøve og hjelpe dem. Granskning er vel og bra, og gjør utvalget jobben sin, kommer de til å bli rystet, sier kvinnen.

Den dag i dag kan hun føle anger for at hun ikke orket å gå gjennom en rettssak mot den pedofile styreren. Men hun torde ikke, av redsel for hva mannen kunne gjøre mot henne.

— Jeg reiste med buss forbi hjemmet hans en stund etter at politisaken var ferdig. To små jenter var på vei opp trappen til huset hans. Jeg grøsset der jeg satt.

Tre røde roser

Styrer-ekteparet er i dag døde. Og det er 16 år siden Bergens-kvinnen sist fikk merke den gamle mannens ondskap.

— På 18-årsdagen min fikk jeg tre røde roser på døren. Jeg trodde de var fra eksen min som ville ha forsoning. Jeg ble så glad, ringte og takket an. Rosene var ikke fra han. I blomsterforretningen fortalte de meg at det var en gammel mann med stokk som hadde sendt dem. Jeg skjønte straks hvem det var, og ble bare kvalm, sier kvinnen.

Av hensyn til sin familie vil hun være anonym.

FIKK MAKT: Morgensol-styreren forgrep seg ikke bare på barnehjemsbarn. Nabopiken, nå 33 år gammel, anmeldte den pedofile eks-styreren for overgrep i 1982. Mannen innrømmet overgrep og fikk 500 kroner i bot.
Foto: Rune Sævig