Og det er nye, dyre sykler tyvene speider etter.

– Høsten pleier å være høysesong for sykkeltyverier, på grunn av alle studentene som kommer. Men denne høsten er det virkelig ille, sier Siri Doksæter, politioverbetjent ved tyveriavsnittet i Hordaland politidistrikt.

Det er antall anmeldelser i august, september og oktober i år som har fått politiet i Bergen til å diskutere sykkeltyverier mer enn vanlig. Oktober er i ferd med å gå inn i historien som en rekordmåned.

– Vi ligger an til å få minst 105 anmeldelser på stjålne sykler i oktober. I fjor var tallet 86, i 2004 var det 75, sier Doksæter.

Børge Molland er blitt en del av den kjedelige statistikken. Mens han satt nedgravd i ingeniørlektyre på Høgskolen i Bergen forrige mandag, kappet noen vaieren som skulle sikre at ingen stjal den dyre, flotte sykkelen hans.

Da 24-åringen skulle hjem i 18-tiden var både sykkelen og den kraftige vaieren borte.

Bruker kraftig verktøy

Politiet ser et mønster i tyveriene, og frykter derfor at det er en form for organisert virksomhet.

– De stjeler bare dyre og nyere sykler, og fremgangsmåten er at de klipper kjettingene som sykkelen er låst med. Det hjelper ikke å sikre sykkelen på beste måte, for tyvene har kraftig verktøy med seg, sier Doksæter.

Hun ser for seg at tyveriene skjer raskt, og at syklene muligens lempes inn i en varebil eller opp på en tilhenger.

– Vanligvis kommer en del av de stjålne syklene til rette igjen, men nå er nesten ingen funnet igjen. Det er derfor vi frykter at de blir fraktet ut av landet for videresalg. Vi snakker om en full sykkelbutikk bare i løpet av et par måneder, sier Doksæter.

Hun utelukker at tyveriene kan være knyttet til forsikringssvindel, og tror heller ikke at dette er impulshandlinger.

– Det er en del rusmisbrukere som stjeler sykler for å komme seg fra a til b, og kanskje selge sykkelen, men de gjør det ikke avansert. De tar som regel den ytterste. Eller den uten lås, sier Doksæter.

Ber om publikums hjelp

Så langt har politiet ingen observasjoner av tyvene. Derfor ber hun byens innbyggere om å være på vakt, og notere seg alle detaljer om de kommer over en sykkeltyv.

– Vi vil at folk skal merke seg alt som kan være interessant, kanskje følge med på om de runder et hjørne og lemper sykkelen inn i en bil, og i så fall ta registreringsnummeret på bilen, sier politioverbetjenten.

Børge Molland hadde et lidenskapelig forhold til sykkelen sin, og er lei seg for at den er borte.

– Jeg kjøpte den i 2002 for 17.500 kroner. I fjor oppgraderte jeg den med utstyr for 4000 kroner. Sykling er en viktig fritidsaktivitet for meg. Jeg var glad i den sykkelen, sier 24-åringen fra Masfjorden.

Nå venter han på forsikringsoppgjøret. Forsikringen dekker inntil 14.000 kroner. Han er usikker på om han skal kjøpe ny sykkel.

– Jeg gikk aldri fra sykkelen min ulåst, sikret både rammen og begge hjulene. Det hjalp ikke. Nå kjøper jeg kanskje bare et gammelt vrak som ingen gidder å stjele, sier Molland.

I mellomtiden prøver han å opparbeide et godt forhold til de gule bussene.

EN SYKKEL FATTIGERE: Ingeniørstudenten Børge Molland ble frastjålet en sykkel til over 20.000 kroner forrige mandag. Nå vurderer han å kjøpe seg et gammelt vrak som får stå i fred. FOTO: EIR STEGANE
BT