Fredag skal årsmøtet i Bergen SV behandle et forslag fra et enstemmig styre om at «Bergen SV trekker tilbake tilliten som ble gitt Amir Payan på årsmøtet i 2009».

Bystyrerepresentanten vil kjempe for å beholde vervet som styremedlem i Bergen SV. Han vil også tilbake i bystyret. Men nå er han sykmeldt etter å ha mottatt drapstrusler.

Trusselbrev og hærverk Vanligvis utstråler Payan selvsikkerhet og energi, men det er en annen mann som møter BT i en hotellobby i sentrum. Diskré følges blikk, samtaler og bevegelser av en livvakt fra SV-politikerens egen krets. På bordet ligger en voldsalarm fra politiet.

— Dette har vært mitt liv siden naziutspillet i desember, sier Payan og sikter til da han gikk ut og sammenlignet regjeringens utkastelse av 30 irakere med nazipolitikk.

— Politiet sitter på to brev fra noen som kaller seg «Fedrelandet tilbake i våre hender». Jeg har dessuten fått flere telefoner hvor jeg er blitt kalt blant annet «kloakkrotte», sier Amir Payan.

Han forteller at det i det første brevet sto at «vi har opprettet en gruppe som vil ta livet av deg som en gris». Mannen som ringte bekreftet at trusselen vil bli gjennomført

Ifølge Payan er det også utført hærverk på både bilen og huset hans. Blant annet er en varmepumpe ødelagt og det er malt hakekors på veggen.

— Jeg ble truet på livet i 2005 og 2006 også. Men denne gangen er drapstruslene annerledes, mer konkrete, sier Payan.

- Tøffere enn i Iran Han er tydelig preget av flere ukers politisk og personlig kjør.

— Dette er uten vil den tøffeste perioden jeg har hatt i hele mitt liv, sier han.

— Jeg hadde det ikke engang så tøft personlig da vi flyktet fra regimet i Iran.

For det er ikke bare drapstruslene som har gjort den siste måneden vanskelig for ham. Nazi-uttalelsene førte også til sterkt press fra partiledelsen i Bergen. Det endte med at Payan søkte om permisjon fra både bystyret og fra styrevervet i SV.

Fredag ønsker styret å frata Payan tillitsvervene i partiet permanent. Forslaget begrunnes med langvarige samarbeidsproblemer.

Payan forstår verken begrunnelsen eller tidspunktet.

— Jeg har bedt dem om mer tid. Hvorfor denne konfrontasjonen i den situasjonen jeg er i? Men de er fastlåst. De driver meg fra skanse til skanse, sier Payan.

- SV trenger meg - De sier at det er langvarige samarbeidsproblemer og viser til historier fra år tilbake. Hvorfor ble jeg da valgt som styremedlem av et enstemmig årsmøte for bare ett år siden? sier han.

Payan opplever ikke at han er blitt hørt i saken.

— Jeg var i møte med styret i Bergen SV på torsdag. De pepret meg med spørsmål og var ikke interessert i å høre min versjon, sier han.

Han er heller ikke enig i at det har vært spesielle samarbeidsproblemer, og sier at SV trenger ham.

— Jeg har kjempet for liberale holdninger, likestilling og homofiles rettigheter. Jeg har kjempet for minoritetsgrupper og for integrering. Jeg har vært synlig i media. Jeg skulle tro at et slikt engasjement ville roses.

Ifølge Amir Payan har han to ganger sittet i møte med representanter fra den sentrale partiledelsen. En gang med Audun Lysbakken etter eget initiativ, en gang med tidligere partisekretær Edle Daasvand.