Alt tyder på at den kontroversielle SV-politikeren Amir Payan vil gjøre et forsøk på å bli gjenvalgt i kommunevalget neste år, selv om han selv sier at han ikke har bestemt seg.

— Det svaret gir jeg til nominasjonskomiteen før fristen 15. september, ikke til BT, sier han.

Men i helgen gikk en annen viktig frist ut. Da var det nemlig tre måneder til nominasjonsmøtet 5. desember. Bergen SV endret i vinter vedtektene sine slik at man må ha vært medlem i tre måneder for å kunne stemme på nominasjonsmøtet.

Fikk hjelp fra Stord

Lørdag, dagen før fristen, ble 88 personer innmeldt i SV via lokallaget på Stord. Amir Payans støttespiller Peter Pareliussen bekrefter at det dreier seg om mange av de samme personene som i vinter ble utestengt fra Bergen SVs årsmøte i januar, det vil si stort sett kurdere og andre utenlandske statsborgere.

— Vi har lenge forsøkt å melde disse inn i Bergen SV, men har ikke klart det. Derfor takker vi Stord SV for å tre støttende til, sier han.

Før årsmøtet nektet SV sentralt å godkjenne innmeldingene, med begrunnelsen at de var gjort kollektivt, ikke individuelt. Det ble også hevdet at flere av de innmeldte ikke visste at de var medlem av partiet.

Politisk rådgiver Robert Kippe i SV bekrefter nå at de 88 innmeldingene er registrert, og at de dermed kan delta på nominasjonsmøtet 5. desember. Alle som er medlem av partiet sentralt kan delta i nominasjonen der de er bosatt.

— Jeg er glad for at disse medlemmene er godtatt. Det gjør at slagordet «ulike mennesker, like muligheter» gir mening, sier Payan.

- Har andre kandidater

Pareliussen sier at han er lettet, men vil ikke bekrefte at at innmeldingene er et ledd i en plan om å sikre Payan plass høyt oppe på nominasjonslisten.

— Vi har ikke konkludert i forhold til nominasjonen. Det viktige nå er at Bergen SV kan få en liste som hele partiet kan stå bak, sier han.

Pareliussen opptrer i denne sammenhengen som talsperson for det han kaller Arbeidsgruppa for et Inkluderende Bergen SV og Støttegruppa for Etnisk Integrering i Bergen SV. Han sier at denne fraksjonen selvsagt ønsker å bli representert, men at det finnes andre aktuelle kandidater enn Amir Payan.

Payan venter på dom i saken der han sto tiltalt for dokumentfalsk og bedrageri mot Lånekassen. Saken var oppe i Bergen tingrett i forrige uke.

- Holdt møtet hemmelig

Pareliussen mener Bergen SV har prøvd å hindre at de 88 ble medlemmer før fristen gikk ut. Blant annet mener han partilaget prøvde å holde hemmelig når nominasjonsmøtet skulle være.

— Det står han fritt til å mene. Men vårt utgangspunkt for ikke å annonsere den datoen med brask og bram, var at vi ikke ønsket å starte høsten med en konfrontasjon. Vi har hatt mye bråk i lokallaget, og ønsket ikke at det skulle fortsette sånn, sier Sara Bell, leder i Bergen SV.

Fredag sendte organisatorisk nestleder Torunn Olsnes ut en e-post der det ble opplyst at nominasjonsmøtet skulle være 5. desember. Da var det tre måneder og to dager til møtet.

— Da er det ikke rart at vi gjør oss noen tanker, sier Pareliussen.

Bell mener derimot at de har oppfordret alle de 88 til å bli medlemmer individuelt.

— De har hatt åtte måneder på å melde seg inn. Da er det litt merkelig at de får kjempedårlig tid nå, sier hun.