Torsdag formiddag begynte rettssaken mot SV-politikeren. Han var sikker på seier da han entret tinghuset i Bergen.

— Jeg tror på rettferdighet, og rettferdigheten må seire i denne saken, sier Payan.

- Og da går du fri?

— Ja, selvfølgelig, sier han smilende.

Rettsforhandlingene er nå i gang i rettssal 3F. Aktor Trygve Ritland har lest tiltalen høyt og spurt Payan om han erkjenner straffskyld.

— Overhodet ikke, svarte Payan.

Et familiemedlem av ham er tiltalt i samme sak og møter i retten sammen med Payan. Denne personen vedgår straffskyld.

- Svindel

Ifølge politiet har bystyremedlemmet Payan forfalsket en likningsattest og sendt den inn til Lånekassen, i et forsøk på å få rentefritak på sitt studielån. De har derfor tiltalt ham for medvirkning til forsøk på bedrageri og dokumentfalsk i den forbindelse.

For å ha rett på et slikt rentefritak kan man ikke tjene mer enn 253.047 kroner i år, eventuelt må familiens samlede inntekt være under 414.200 kroner, pluss en viss sum for hvert barn.

Politiet mener Payan forfalsket ligningen for å komme under grensen som gjaldt det aktuelle året. Etter det BT erfarer, skal renteutgiftene som skulle vært innbetalt, ha vært på rundt 20.000 kroner.

Payan bedyrer sin uskyld og sier at den forfalskede ligningen var laget av et familiemedlem, som har innrømmet all skyld overfor politiet. I retten i dag innrømmet Payan å selv ha sendt inn de forfalskede dokumentene, men hevder han ikke visste at de var forfalsket.

- Tynt grunnlag

Payans advokat Brynjar Meling har vært kritisk til politiets håndtering av saken.

— Det er et veldig tynt grunnlag for tiltalen. Her finnes det andre som har tilstått å forfalske dokumentene det er snakk om, og at Amir Payan var uvitende om dette, sa Meling til BT i vår.

I sitt innledningsforedrag i retten torsdag sa Meling av skyldspørsmålet er avhengig av hva Payan visste om forfalskningen.

Betinget fengsel

Aktor Trygve Ritland la ned påstand om 30 dagers betinget fengsel og 5000 kroner i bot for Amir Payan og 21 dagers betinget fengsel for den andre tiltalte i saken. Ingen av forsvarerne hadde merknader til straffeutmålingen.

— Dersom min klient blir dømt i denne saken, vil jeg anbefale å anke dommen, sier den andre tiltaltes forsvarer, Stein Erik Ottesen til bt.no.

Dom i saken faller tirsdag i neste uke.