— Dette er viktig. Læreren ved Årstad videregående skole har helt rett i at kosthold i skolen påvirker prestasjonene, sier ernæringsfysiolog Jennie Svensson, ved Avdeling for klinisk ernæring på Haukeland Universitetssykehus.

Sett fra et ernæringsfysiologisk ståsted er imidlertid frokost i skolen like viktig som lunsj.

— Det er der grunnlaget for dagen legges. Det vesentlige er at man spiser sunn og god mat til frokost og midt på dagen. Det er ikke viktig at det er varm mat, men at det er et ordentlig måltid.

Den gode, gamle norske matpakken vil ikke ernæringsfysiologene til livs. Men den taper i kampen mot boller og brus.

— Den oppfattes oftere som «ukul» av mange barn og unge, supplerer kollega og klinisk ernæringsfysiolog, Ragnhild Lekven Fimreite.

Det som skjer etter flere timer uten mat, er at adrenalinnivået i kroppen stiger. Mennesker reagerer ulikt på det, blant annet med kvalme, slapphet, uro, svekket konsentrasjon - ikke særlig positivt for barn og unge som skal lære noe.

— Alle vet jo at man ikke fungerer optimalt hvis man går en lang dag uten mat. Det er noe i det at «uten mat og drikke, duger helten ikke», sier Lekven Fimreite.

Å ty til sjokolade, boller og brus gir en kortvarig effekt.

— Det som skjer er at all energi tas opp og forbrukes i løpet av en halv time. Blodsukkeret går fort opp og fort ned igjen, dermed er man tilbake på utgangspunktet, sier Jennie Svensson.