Det har helt siden jul i fjor vært klart at det ikke lenger blir plass til pepperkakebyen i Galleriet, der byen har holdt hus siden oppstarten i 1991. 2007 blir pauseår

Men daglig leder i Bergen Sentrum AS, Steinar Kristoffersen, som har hatt ansvar for pepperkakebyen i alle år, forteller at det ikke blir pepperkakeby noen andre steder heller.

Bakermester og ordfører Gunnar Bakke vil se på saken— Vi tar en pause i år. Vi holder på med et større prosjekt for pepperkakebyen som vi ikke har fått på plass i tide i år. Derfor har vi bestemt oss for å jobbe langsiktig med det prosjektet vi har satt i gang og heller ta et pauseår i år, sier Kristoffersen til bt.no.

De har siden i fjor jobbet med prosjektet for en ny arena til pepperkakebyen, og samtidig sett på flere alternativer for en midlertidig løsning i år.

Større prosjekt på gang

Penger og planer for den nye arenaen kom ikke på plass i tide, mens ingen av alternativene for midlertidige lokaler til pepperkakebyen 2007 ble funnet gode nok.

Prosjektet som planlegges er en egen pepperkakepaviljong midt på Torgallmenningen, men planene og pengene for denne er altså ikke kommet på plass enda.

Telefonene ringer allerede

Telefonene har allerede begynt å renne inn til Kristoffersen fra barnehager og skoler som vil vite når fristen for innlevering av pepperkakehus er. Til dem har han måtte fortelle den triste beskjeden.

— Jeg har hatt flere telefoner om dagen og til dem har jeg måtte fortelle at det blir et pauseår i år. Så håper vi folk vil være med også neste år, sier han.

NIKE/Adidas tar over

Senterleder Geir Kaland fortalte i fjor at pepperkakebyen skulle ut av Galleriet. Grunnen:

Der pepperkakehusene i alle år har blitt stilt ut, der nissen har delt ut mandariner og der bergensere i alle år har kommet i julestemning bygges nå verdens første felles NIKE/Adidas concept store. Og pepperkakebyen skulle etter planen bare ut på flyttefot, for som senterleder Kaland på Galleriet sa i fjor:

— Jeg kan garantere at vi skal gjøre alt for å få det til.

Men nå ser det ut til at Bergen ikke kan skryte på seg å ha verdens største pepperkakeby, en tittel som lenge har vært synonym med julestemning mellom de syv fjell. I stedet kan byer som Tromsø, Hammerfest eller Hamar bli årets pepperkakeby nummer én.

Hva syns du om saken? Bruk kommentarfeltet under.

VERDENS STØRSTE: Bergen har siden 1991 hatt verdens største pepperkakeby. I år kan Tromsø eller Hammerfest stikke av med tittelen, for i Bergen blir det ikke noe pepperkakeby!
EGEN PAVILJOING: Slik ser Bergen Sentrum AS for seg en egen paviljong til pepperkakebyen. Men det blir først til neste år...
3RW arkitekter