Sædalen skole har eget trenings— og styrkerom. De tradisjonelle tavlene i klasserommene er byttet ut med smartboards og projektorer. Moderne kunst pryder veggene og vinduene.

På Nattland skole prøver jentene å unngå å gå på do i skoletiden. Grupperommene er ute på gangen, og luften er dårlig.

Bare noen få hundre meter skiller Frida og Paulines hjem i Øvre Sædalsvei og Sædalsvingene. Men skolegrensen gjorde at Frida kom på Nattland skole og Pauline på Sædalen skole.- Dere må se sanserommet!, sier Pauline (10), og løper opp i annen etasje på Sædalen. Her står små «huleformede» lesestoler fritt til disposisjon for elevene.

- ** Slitt og grisete**

Første del av Sædalen skole sto ferdig i 2010 med en prislapp på 214 millioner kroner. Nattland skole er en nedslitt 50-åring med store mangler.

- I garderoben er det store hull i veggen og her mangler det dosete, sier Frida (10) og viser frem slitte toaletter.

Klasserommet hennes er trangt og mørkt. Foreldrene har malt veggene. Frida og venninnen synes det er trist at skolen er så slitt.

- Det er dumt at de voksne lover å fikse ting, men så gjør de det ikke. Man vil jo gjerne være stolt av skolen sin, sier Frida.

Pauline, som gikk på Helldal skole fra 1. til og med 3. klasse, er glad for den splitter nye skolen sin.

- Det er veldig fint her og så har vi veldig god plass, sier Pauline. Hun har flere venninner som går på naboskolen Nattland.

- Det er ikke like fint på Nattland. Der er det slitt og grisete, sier Pauline.

Rektor ved Sædalen, Ingeborg Garvik, er også stolt av skolen.

- Det er fantastisk å oppholde seg i så flotte omgivelser. Vi gjør det vi kan for å ta vare på skolen, sier rektor.

Mer entusiastisk

Paulines mor, Else Lillian Ullebust, merker forskjell på datteren etter at hun begynte på Sædalen.

- Det var fantastisk for henne. Hun er mer entusiastisk for å gå på skolen og synes det er mye kjekkere å ha gym og leke ute. Hun er kjempeheldig som går der, forteller den fornøyde moren.

Ullebust arbeider som frisør like ved skolen og har mange Nattland-foreldre som kunder.

- Jeg hører de klager over forholdene ved skolen. Jeg er glad jeg ikke har barn der. Kontrasten mellom de to skolene er stor. Det er synd at det skal være slik, sier hun.

Frida bor midt mellom Nattland og Sædalen skole, men Sædalen var ikke ferdig da hun skulle begynne på skolen. Frida begynte derfor på Nattland.

- Vi ville ikke bytte når hun først hadde begynt der. Hadde det ikke vært for gode lærere, hadde vi vurdert å bytte til Sædalen, sier Fridas mor, Unni Kvernhusvik Sagberg. Hun forteller om en trøtt og sliten jente som kommer hjem fra skolen.

- Hun trives på skolen, takket være gode lærere og godt miljø, men hun klager på vondt i hodet og at det trekker fra vinduene når det er kaldt.

Moren skulle ønske datteren hadde hatt de samme skolefasilitetene som venninnen Pauline på Sædalen.

- Frida har rett og slett vært uheldig. Jeg forstår ikke at det skal være så vanskelig for kommunen å få startet byggingen av ny skole, sier hun.

- ** Flaut å vise frem**

Elevtallet ved Nattland skole har økt fra 460 til 590 de siste fem årene. Rektor, Hanne-Guri Hellevang, forteller om en lang rekke utfordringer ved skolen: Luft, lys i klasserommene, toalettforhold og umoderne læringsrom.

Hun har meldt fra siden 1998 om problemene, og krysser fingrene for at det planlagte byggeprosjektet som det er satt av penger til snart settes i gang.

- Gode relasjoner til lærere og elever gjør at en tåler mye, men det er ikke bra når elevene her gruer seg til å gå på do. Det hadde vært ok å ha skikkelige toaletter. Det er noe med å stelle og vaske seg ordentlig, sier Hellevang.

Spesielt ille mener rektor naturfagrommet er. Slitte pulter, ødelagte vinduer og tett luft gjør undervisningen utfordrende.

- Det er flaut å vise frem dette, sier rektor.

Fortvilte foreldre ringer og forstår ikke hvorfor tar så lang tid å få startet rehabiliteringen. Men Hellevang er tydelig på at det daglige fokuset ikke skal være forfallet.- Vi må gjøre det beste ut av det. Men vi har gledet oss i syv år til ny skole. Vi har ventet lenge nok nå.

NYTT OG INNBYDENDe: Pauline Ullebust og skolevenninnen Åsne Kvamme (bak) kan slappe av i eget hvilerom, sanserom, eller ta en økt i trenings- og styrkerommet på Sædalen skole. På naboskolen Nattland er man ikke i nærheten av fasiliteter som dette.
RUNE SÆVIG
SLITEN SKOLE: Frida Sagberg går på overfylte Nattland skole. Hun bor midt mellom splitter nye Sædalen skole og Nattland skole, og har en helt annen skolehverdag enn venninnen Pauline.
RUNE SÆVIG
SPLITTER NY: Sædalen skole åpnet i 2010. Skolen har egen idrettshall, sanserom og aula.
RUNE SÆVIG
GAMMEL OG TRANG: Nattland skole åpnet i 1964. I dag er den overfylt og slitt.
RUNE SÆVIG