Patrick van Bree Søfteland (9) er en av elevene som tirsdag la på sprang for å komme seg bort fra steinraset i Odda.

— Det var masse røyk og jeg snublet. Da jeg reiste meg opp ble jeg truffet av en stein, sier han til bt.no.

— Jeg var redd og tenkte bare at jeg måtte løpe, men jeg klarte ikke å løpe så fort etter at jeg var truffet.

Han fikk hjelp til å klatre over et gjerde og kom seg i sikkerhet. Rektor ved Tyssedal barneskole, Anna Maria Kråkevik, kjørte Patrick til Odda sjukehus.

— Han var bevisst og har det etter forholdene bra. Men det var en skremmende opplevelse for ham, sier hun.

- Galskap å sende elever dit

Far til Patrick, Morten van Bree Søfteland, ble oppringt fra skolen mens han var på jobb. «Patrick er tatt av steinras.»

— Da jeg kom til sykehuset lå Patrick på operasjonsbordet. Han gråt og frøs, noe som tyder på at han var i sjokk. Han er alltid livlig og i godt humør, men på sykehuset var han veldig preget av hendelsen.

Niåringen har en flenge i foten, og måtte sy fem sting. Selv husker han lite av sykehusoppholdet.

Morten van Bree Søfteland var tirsdag i møte med skoleledelsen hvor han sterkt frarådet dem å sende elver opp til det rasutsatte området flere ganger.

— Jeg er 53 år og er født og oppvokst her. Jeg tør knapt nok gå inn i dette området selv. Skolen har et stort ansvar for elevene, og da er det galskap å sende dem dit på tur. Det er noe helt annet hva folk velger å gjøre på fritiden.

Løp for livet

— Jeg løp så fort jeg kunne, gråter Jeanette Lamo Iversen (9) som lekte i en trehytte da raset kom fra Tveitanuten i Tyssedal.

Jeanette var sammen med klassevenner i 3. og 4. klasse ved Tyssedal barneskole da de ble overrasket av et steinras fra den stupbratte fjellsiden i Odda. 3-4 kilo tunge steiner raste rundt dem og barna måtte løpe for livet for å komme i sikkerhet.

— Jeg så steinene datt ned. Noen var veldig store. Og så var det mye røyk.

- Det får bare komme

Buksen til Jeanette er hullete og opprevet etter at hun måtte klatre over et gjerde for å komme i sikkerhet. Her sto Kåre Høyland og tok imot barna.

— Jeg var på verandaen da raset kom. Da løp jeg opp bakken for å hjelpe barna, sier Høyland som selv fikk mye stein på plenen og i svømmebassenget. En av steinene stoppet en halv meter fra badet hans.

Han tenker med skrekk på hva som kunne skjedd om barnebarnet Noah (1 1/2) hadde vært ute i hagen og lekt. Datter og barnebarn bor i leiligheten over Kåre Høyland.

— Det er ikke første gang det går ras her, men normalt er jeg ikke bekymret. Det som skal ned får bare komme, sier mannen som bor nærmere den bratte nuten enn noen andre i Tyssedal.

- Alle gråt

For Jeanette var det en vond dag tirsdag. Men det hjalp å ha «krisemøte» med politi, ambulanse og skolens ledelse.

— Hele klassen gråt. Og jeg vet ikke om jeg klarer å spise noe i dag. Jeg har så vondt i magen, sier Jeanette som får trøst av mamma Irene Lamo.

— Det kan hende vi må droppe turnoppvisningen i dag, sier mamma og er overlykkelig for at det tross alt gikk så bra med barna.

En gutt måtte sy fem sting etter flukten fra raset.

Vil tilbake

3.- og 4.-klassingene ved Tyssedal barneskole hadde gymnastikk og var på tur opp i et friområde like under Tveitanuten da raset gikk. Her har barna bygget en hytte som de lekte i.

Og selv om Jeanette ble redd, har hun tenkt å dra opp igjen dit.

— Besta bor jo der oppe. Hun løp og gjemte seg i kjelleren da hun hørte raset. Og jeg må jo besøke besta igjen.

- Et sjokk for elevene

— Det var et sjokk for elevene. De var omgitt av røyk og steiner som kom rullende, forteller rektor Anna Maria Kråkevik ved barneskolen.

Etter raset ble alle elever samlet på skolen sammen med kriseteamet i Odda kommune.

— Alle er preget av hendelsen, også de som var igjen på skolen. Mange av dem har søsken som opplevde raset, sier Kråkevik.

Også onsdag vil bli en annerledes dag på skolen.

— De minste kommer til å tegne og de eldste skrive om det som har skjedd. Det vil også bli rom for samtaler om raset i klassene.

Høre et smell

Tyssedal barneskole ligger noen hundre meter fra rasstedet.

— Vi merket raset på skolen, og lyset ble borte en stund, forteller rektoren.

Raset kunne også høres flere kilometer unna.

— Vi hørte et voldsomt smell fra fjellet og så ganske store steiner rase nedover, sier Marcel Medhus som jobber på andre siden av fjorden for rasstedet.

Skal vurdere faren

Politiet fikk melding om raset i Odda klokken 09.32. Politi, brannvesen og ambulanse ble sendt til stedet.

— Det har løsnet en del stein i toppen av Tveitanuten. Raset har spredd seg på vei nedover, opplyser politioverbetjent Per Helge Sekse ved Odda politistasjon.

Ingen hus skal være skadet, men en parkert bil ble truffet av steinene.

— Det farligste var jo skoleklassene som måtte løpe bort fra raset. Steinene spratt visst over hodet på noen av dem.

Ingen hus er evakuert, men geologer skal vurdere situasjonen videre.

— Lyset i Tyssedalstunnelen var borte på grunn av raset, men ingen veier er stengt, sier vaktoperatør Arnold Johannesen ved Vegtrafikksentralen.

- GALSKAP: Morten van Bree Søfteland har bedt skolen slutte å sende elever inn i det rasfarlige området etter at sønnen Patrick (9) ble truffet av et steinras.
GUNN GRAVDAL ELTON
HER GÅR RASET: Marcel Medhus i Eitrheim hadde utsikt fra vinduet til det spektakulære jordraset.
2211-tipser
RAS: 3.og 4.klasse ved Tyssedal barneskole var på tur da raset gikk fra Tveitanuten bak på bildet.
GUNN GRAVDAL ELTON