Klokken 13 kommer fagdommeren og de to meddommerne inn i rettssalen i Bergen tinghus for å lese opp dommen mot den 19-årige nabogutten til Hilda Feste (98). Hun ble voldtatt og drept i hjemmet sitt på Os.

HÅNDAVTRYKK: Håndflateavtrykk fra 19-åringen tiltalt for drapet på Hilda Feste på Os.
Politiet
19-ÅRINGENS SKO: Her er skoene 19-åringen hadde på seg drapskvelden, og som politiet mener kan knyttes til skoavtrykk i avdødes leilighet.
Elias Dahlen og politiet
BOSSEKK: I denne bossekken, funnet i hjemmet til 19-åringen, fant politiet et blodig putevar. Blodet tilhørte Hilda Feste. Også to andre tekstilstykker med Festes blod ble funnet i sekken.
Politiet

— Han har vært der. Han har gjort det. Bevisene er overveldende, sa aktor Gert Johan Kjelby i sin sluttprosedyre 20. november.

Da la han ned påstand om lovens strengeste straff, 21 års fengsel, for nabogutten.

Bakgrunn: Tidslinje for Os-drapet

Selv har 19-åringen hele tiden holdt fast på at han ikke husker noe.

Finger og håndflate

Dette er bevisene i saken:

  • Hans finger- og håndflateavtrykk er satt av i blodet som ble funnet på åstedet.
  • Håndflaten hans er også funnet på ytterdøren til Festes eldrebolig.
  • Da han ble pågrepet syv uker etter drapet, pekte 19-åringen selv ut skoene han hadde brukt første nyttårsdag. Skoavtrykkene fra Festes leilighet er ifølge politiets eksperter «sannsynligvis» fra skoparet.
  • Tyske eksperter og Folkehelseinstituttet har funnet identisk treff med 19-åringens DNA på buksen den 98 år gamle kvinnen hadde på seg da hun ble drept.
  • I en bossekk hjemme på soverommet til 19-åringen, fant politiet tre tekstiler med Hilda Festes blod. Det ene var et putetrekk, i tillegg til to tekstiler politiet tror kan være fra en sofa eller tilsvarende.
  • Festes blod er også funnet på veggen i trappenedgangen fra første etasje i hjemmet hans - der han kom inn - og ned til kjelleren, der han har soverom.
  • Også på ytterdøren i hjemmet hans ble Festes blod funnet.

- Identifiserende

— Det er sjelden kost at man både har gjerningsmannens DNA og flere fingeravtrykk avsatt i offerets blod. Det er 100 prosent identifiserende. Sterkere bevis kan du nesten ikke få, har tidligere Kripos-topp Øystein Falmår fortalt BT.

Falmår var lenge leder for personregisterenheten i Kripos.

Nettleserhistorikken fra 19-åringens mobil og to datamaskiner viser også at det er blitt søkt på eldreporno på dem.

Drapskvelden var 19-åringen flere ganger i telefonen, med både sin mor og en reservefar. Han fikk også flere tekstmeldinger. Ifølge kameraten som feiret nyttår med ham 1. januar, var 19-åringen synlig sint etter hvert. Han gikk i sinne fra festen, noe etter klokken 20.30. Litt før klokken 21 ble han gjenkjent av et ektepar som var ute på tur.

— Vi skulle ned på Osvegen. På motsatt side gikk en mann sjanglende på gressbakken. Vi spurte om han skulle ha hjelp. På veien over så jeg at det var [tiltaltes navn]. Han kjente meg igjen. Han var tydelig beruset, men blid og i godt humør, slik jeg oppfattet ham, forklarte mannen i sin forklaring for retten.

Et overvåkningskamera fanget ham opp klokken 20.56, da ekteparet og 19-åringen gikk hver til sitt. De så ham gå opp haugen i retning hjemmet.

Klokken 21.12 ble Festes trygghetsalarm utløst. Noen få minutter senere, regner politiet med, var hun død.

Alkoholrusen

— De tekniske bevisene indikerer helt klart at tiltalte har vært på åstedet. Men dette er ikke nok. Det skal bevises at han også har utført ugjerningen, sa forsvarer Rolf Knudsen da han holdt sin prosedyre.

Forsvareren har bedt om frifinnelse - og at hans klient blir ansett mildest mulig ved en domfellelse.

Knudsen har brukt både at 19-åringen er umoden og evnemessig i det nedre sjiktet intellektuelt som argument for en mild behandling. Hovedargumentet er likevel at 19-åringen har forklart at han ikke husker noe fra kvelden fordi han hadde drukket så mye sprit.

— Alkoholrusen synes å ha hatt en svært sentral betydning. Uten den ville dette aldri ha skjedd, sa Knudsen i prosedyren.