– Vi ser at en del barn utvikler en sykelig avhengighet av spill. Dette kan være barn som faller utenfor skolen, som ikke har grensesetting hjemme eller blir sett av foreldrene sine. De opplever at spillet fyller et behov i livet deres, at det er noen som bryr seg om dem ved at de spiller spillet. De får en mestringsfølelse gjennom spillet, sier spillsjef Odd Arild Olsen i BarneVakten.

De er på plass under digital hverdag for å veilede om hvilke spill som både er underholdende og lærerike.

Motvekt

– Vi skal være en motvekt til alt som kan bryte ned barn og ungdoms selvbilde, sier daglig leder Åse-May Solsvik, som holder til på BarneVaktens hovedkontor på Sotra.

Blant dem som var på plass for å spille i går var Anne Margrethe Lund og sønnen Øyvind Lund (11) fra Bønes. De spilte buzz. Dette er et av de spillene BarneVakten vil ha inn i ungdomsskolen.

– Kjempegøy og engasjerende, synes mamma Anne Margrethe.

Øyvind er helt enig.

— Det er gøy å spille. Og så lærte jeg noe, sier han.

Anne Margrethe synes det er vanskelig å holde oversikten over hva Øyvind spiller hjemme.

– Vi følger aldersgrensen på spillene og vi kjøper ikke voldsspill. Men når han kommer fra skolen og setter seg ned hjemme er det vanskelig å kontrollere grensen på voldsspill.

Spill og lær

Under digital hverdag viser BarneVakten viser frem spill som både er pedagogiske virkemidler og underholdende. Spillene er anbefalt til forskjellige aldersgrupper. Noen av spillene er rene hjernetrimmen, som hjelper deg å huske og trener øyet. BarneVakten anbefaler også at elevene i skolen får bruke Singstar og digitale dansematter.

– Mye har skjedd de siste årene. Elevene henger med, men ikke all undervisning, sier Olsen.

Han synes like gjerne at unger kan synge til bakgrunnssang som å synge fra en sangbok.

– Mange spill i dag er ikke egnet for barn. Den gjennomsnittlige brukeren av et Playstation 2 er i dag 24 år. Markedet for voksne spillere er blitt stort, derfor er det viktig å peke på alternativene for barn, sier Olsen.

Les mer om barnevakten og sjekk spill for barna her.

SPILL OG LÆR: F.v. Håvard Lysebo (12), Stian Stokke (12), Øyvind Lund (11) og Anne Margrethe Lund spiller geografispill under digital hverdag. FOTO: TORUNN A. AARØY
HJELPER TIL: daglig leder Åse-May Solsvik og spillsjef Odd Arild Olsen i Barnevakten. FOTO: TORUNN A. AARØY