• Det smalt skikkelig, sier en av passasjerene som var om bord da HSD-fergen M/F «Bømlo» braste inn i fergelemmen på Halhjem mandag morgen.

Fem personbiler ble påført mindre skader i det utilsiktet harde sammenstøtet med fergekaien. I tillegg ble en eldre kvinne noe forslått da fergen, en av HSDs eldste, bråstoppet da den traff kaien.

M/F «Bømlo» forlot Våge på Tysnes i rute 08.25 i går morges. Førti minutter senere smalt den i kaien på Halhjem.

— Jeg sto helt fremme, sammen med flere andre passasjerer, klar til å gå i land, da fergen nærmet seg kaien. Jeg så straks at farten var for stor. Plutselig ropte billettøren at vi måtte holde oss fast. Deretter dundret fergen inn i kaien med et forferdelig smell. Flere biler dunket inn i hverandre, og folk støkk til. Det var skikkelig ekkelt, forklarer en av passasjerene.

Deretter bakket fergen ut fra kaien, snudde og la normalt til ved det andre fergeleiet på Halhjem. Det var 27 biler og 58 passasjerer om bord da uhellet skjedde. Bilene måtte - noe forsinket - rygge i land.

— Jeg har forståelse for at episoden kunne virke dramatisk for passasjerene som sto helt fremme da fergen skulle legge til, sier trafikksjef Lars Juvik i HSD. HSD-ledelsen og politiet ble varslet om uhellet. Os lensmannskontor rykket ut, og foretok rutinemessig alkotester av mannskapet, uten at det ble påvist uregelmessigheter ved disse.

Uhellet skyldes menneskelig svikt. Kapteinen påtok seg all skyld. Han har forklart at han glemte å trykke inn en knapp da fergen nærmet seg land.

— Prosedyresvikt fra min side, sier han.

M/F «Bømlo» ble tatt ut av drift. M/F «Melderskin» ble hentet ut av ruten på Halhjem-Sandvikvåg, og satt inn som erstatningsferge. Dermed ble dette sambandet trafikkert med tre, og ikke de vanlige fire fergene.

— Vi håper å ha «Bømlo» i drift igjen i løpet av tirsdagen, sier trafikksjef Lars Juvik.

Den tidligere Askøy-fergen ble bare påført mindre skader. Det var verre med fergelemmen. Statens vegvesen regner med at det vil ta en ukes tid å reparere den. Dermed må all trafikk ut fra Halhjem gå over det ene gjenværende fergeleiet.

— Det kan skape mindre forsinkelser på både Halhjem-Våge og Halhjem-Sandvikvåg de nærmeste dagene, sier trafikksjef Juvik.