— Jeg ble skrekkslagen. Det var en forferdelig skremmende opplevelse, sier Anna Blaauw til bt.no fredag formiddag, bare en time tid etter hendelsen som fant sted rett etter klokken ti.

Hun satt nesten helt fremme i bussen da den plutselig begynte å trille ned skråningen på Sotraveien mot Skipletunnelen.

Bussjåføren hadde da gått ut av bussen for å hjelpe to passasjerer med hver sin barnevogn.

Blaauw forteller at sjåføren ble stående igjen i busslommen da bussen begynte å trille ukontrollert.

Sto på bremsen

— Bussen kunnet enten trillet nedover mot tunnelen, der det blir stadig brattere, eller rett og slett gått gjennom autovernet. Det var svært dramatisk, sier Blaauw.

Men heldigvis for Blaauw og resten av passasjerene, satt Arnt Robert Leganger (55) i setet foran henne. Han grep resolutt inn etter at bussen hadde rullet noen meter.

— Jeg så hva som var i ferd med å skje, og fikk hoppet frem til førersetet. Da var det bare å stå på bremsepedalen, sier Leganger, som også fikk styrt bussen lengre inn i veibanen for å unngå møtende trafikk.

55-åringen har en lang karriere bak seg som traktorfører på Sotra, og vet hvordan man skal håndtere tyngre kjøretøy.

— Det passet jo bra at jeg skulle på universitetet en tur akkurat da, sier han nøkternt.

- Ikke spesielt dramatisk

Avdelingsleder i Nettbuss Vest, Mons-Tore Nakken, bekrefter at bussen rullet et par meter frem, men mener situasjonen var nokså udramatisk. Sjåføren har forklart at det satt en passasjer i bussjåførsetet da han var på vei inn for å stanse bussen.

— Sjåføren var på vei inn igjen i bussen og hadde hatt kontroll på situasjonen, så vi anser det ikke som spesielt dramatisk, sier Nakken.

Han forteller at sjåføren var i ferd med å ta ut en barnevogn fra bagasjerommet da bussen begynte å bevege seg.

— Bussen ség et par meter frem og inn i et autovern. Ingen personer kom til skade, og på bussen er det bare et lite sår på støtfangeren, sier Nakken.

- Hvordan kunne dette skje?

— Vi vet ikke hva som kan ha skjedd, og jeg kan ikke spekulere i det nå. Vi skal sjekke bussen og ha en intern undersøkelse for å finne ut av det, sier Nakken.

Hyllet av medpassasjerene

Bussen ble tauet til terminalen på Straume for en sjekk. Etterpå vanket det ros og hyllest fra både bussjåføren og passasjerene.

— Sjåføren var litt ute av seg, og ville ikke kjøre mer i dag. Men det var kjekt at jeg kunne være der det var bruk for meg i dag, sier Leganger.

Det er også Anna Blaauw evig takknemlig for.

— Han er dagens store helt. Dette kunne gått virkelig ille. Jeg er ennå helt skjelven, sier hun.