— Problemet med tyveri fra restauranter og utesteder blir større og større. Enkelte utesteder er rett og slett hjemsøkt av tyver som stjeler fra gjestene. Mobiltelefoner, bankkort og lommebøker forsvinner, sier leder for tyveri- og brannavsnittet ved Hordaland politidistrikt, Per-Ivar Bøe.

Han er bekymret for situasjonen.

— Hittil i år har vi mottatt 211 anmeldelser på tyveri fra folk som har vært ute på byen for å hygge seg. På samme tid i fjor hadde vi registrert 110 anmeldelser, sier han.

Tyveribølge

Bøe forteller at det har vært et rush av fornærmede innom politistasjonen de siste to månedene, etter å ha våknet uten verdisaker «dagen derpå».

— Bare i mars hadde vi 107 anmeldte tyveri fra restauranter. I mars i fjor var tallet 52, sier Bøe, som nødig vil spekulere i årsaken til den markante økningen.

— Man snakker jo om at det er en tyveribølge i Bergen for tiden, det kan være noe av årsaken. Det er grunn til å tro at det er flere mennesker som har spesialisert seg på tyveri fra restauranter og utesteder, sier han.

Legg vesken hjemme

Bøe bekrefter at det er enkelte steder som mer enn andre er utsatt for uærlige gjester med lange fingre.

— Jeg vil ikke navngi noen utesteder, men kan røpe at det er på stedene med lengst åpningstid at problemet er størst, sier han.

Tyvene alternerer mellom å raske med seg hele håndvesken og å stikke hånden nedi for å sikre seg de gjeveste verdisakene. Bøe oppfordrer festløver til å være på vakt.

— Ta bare med det absolutt nødvendigste når du skal ut. Oppbevar verdisakene i en dyp lomme foran på buksen eller skjørtet, og la håndvesken ligge igjen hjemme, sier han.

Økte vakthold

Daglig leder ved utestedet News, Jan Njøten, bekrefter at det har vært en periode med store tyveriproblemet.

— Vi merket en tydelig økning i tyverier fra gjester for et par måneder siden. Som en følge av dette tok vi inn en god del ekstra vakter for å holde utkikk etter uærlige gjester. Det ekstra vaktholdet har gitt resultater, og de siste to ukene har det vært svært lite tyverier, sier han.

Holder godt på vesken

Marit Heum (21) og Tone Johannessen (19) liker å ta seg en tur på byen. De har ikke fått verdisaker frastjålet, men forteller at de alltid passer godt på.

— Jeg holder godt på vesken og legger den aldri fra meg, heller ikke når jeg skal danse, sier Tone.

— Jeg be venner om å passe på vesken når jeg er på dansegulvet, det er for risikabelt bare å legge den fra seg, sier Marit.

De to jentene tror det er lett å stjele verdisaker på utesteder.

— Man blir ofte veldig uforsiktig når man er full, så tyvene har nok ofte en lett jobb, sier Tone.

PASSER PÅ: Marit Heum (til venstre) og Tone Johannessen hygget seg på utestedet News mandag kveld. De to jentene er ikke blitt utsatt for tyveri på byen, men tror det er lett å stjele verdisaker fra fulle mennesker.
Foto: Bjørn Erik Larsen