Hører du drønnelyder i snøen, er det fare på ferde, advarer Norges Geotekniske Institutt. Både i Trøndelag, i Nord-Norge, og mot helgen også på Vestlandet, kan snøskredfaren bli farlig stor.

Hvordan blir påskeværet? Se intervju med meteorolog Anders Sivle ved Vervarslinga for Vestlandet

– Akkurat i øyeblikket er snøskredfaren raskt økende, først og fremst i Nord-Trøndelag og hele Nord-Norge. Her er det sterk vind, opp mot kuling og liten storm og det snør kraftig. I disse fjellområdene regner vi med at snøskredfaren kan gå helt opp til nivå 4, sier Frode Sandersen som er fagleder for snøskred i Norges Geotekniske Institutt, NGI, til NTB.

Se oppdatert snøskredvarsel for Stryn og Finse her | Værvarsel for ditt område | Våre webkamera | Oppdaterte veimeldinger

Onsdag ettermiddag lå snøskredfaren på mellom 2 og 3 på en skala fra 1 til 5. Snøskredfaren er størst i områder over 7-800 meter over havet.

Drønnelyder

Ifølge Sandersen er været på nivå 4 så dårlig at de færreste beveger seg ut i terrenget og oppsøker de farlige stedene.

– Men når uværet er over kommer alle påsketuristene ut av hyttene. Det er da de store ulykkene skjer. I en-to dager er snøen ennå spåpass fersk og ustabil at når en skiløper er ute og belaster snøen, er det nok til at skred kan bli utløst, advarer Sandersen som har følgende råd til folk som er usikre på skredfaren:

– Se etter om ferske skred har gått. Det er det klareste tegn på at det er fare på ferde. Hvis du i tillegg hører drønnelyder i snøen når du belaster den må du være veldig obs, sier han.

Naturlige skred

På Sør-, Øst— og Vestlandet var snøskredfaren liten og lå på det meste på nivå 2 onsdag ettermiddag. Fram mot helgen ser det imidlertid ut til at også Vestlandet kan regne med farlige forhold i fjellet.

– Mot helgen er har meteorologene antydet kraftig nedbør og vind på Vestlandet. Da kan snøskredfaren øke til grad 4 også her, sier Sandersen.

Når faren for skred når nivå 4 kan skredene løses ut av seg selv.

– Det er veldig sjeldent vi er oppe i skredfare på nivå 4 og 5. Men når skredfaren er såpass stor må skiløpere begynne å være virkelig aktsomme og holde seg unna alt bratt terreng. Når det er så mye folk i fjellet er det en ekstra risiko, sier faglederen i NGI.

De som oppsøker farlig terreng når skredfaren er stor, må ha med seg nødvendig redningsutstyr som spade, sondestang og sender og mottaker for raskt å finne folk som er tatt av skred.

– Det er kameratene som må finne folk så raskt som mulig, for tiden er kritisk. I løpet av et kvarter et sjansen for å overleve veldig liten. Den organiserte redningen kommer som regel for sent i gang for å finne folk i live, sier Sandersen.

Etter værmeldingen å dømme er skredfaren økende på Vestlandet.
Hører du drønn i snøen er det fare på ferde, ifølge ekspertene.