— Dette har jeg aldri vært borti før. Vi fatter jo ingen mistanke når svindleren har pinkoden som hører til kortet, sier daglig leder Ronnie Larsen ved Ur og Foto i Nygaten.

Den siste måneden har han hatt ikke mindre enn fire tilfeller av kortsvindel hvor det ikke bare er bankkortet som er stjålet: Koden er blitt tastet inn også.

— Svindlerne har til sammen handlet for over 50.000 kroner. Vi får jo pengene våre, men noen må jo ta regningen, sier Larsen retorisk.

— Jeg mistenker at det er deg og meg som betaler pengene kortselskapene taper på slik svindel, sier han.

Vekker ingen mistanke

Svindlerne fremsto som helt normale, velkledde mennesker og vekket ingen mistanke hos ekspeditørene.

— Hvis kunder bruker kredittkort der man må signere, har man jo rutiner for å oppdage lureri. Man sjekker ekstra identifikasjon med bilde opp mot signaturen. Men når de bruker pinkode, tar man det for god fisk, sier Larsen.

— Vi merker ingenting, vi oppdager ikke svindelen før kortselskapene tar kontakt med oss i etterkant for å etterforske saken, fortsetter han.

Han liker ikke tanken på å måtte sjekke alle som betaler med kort.

— Hvis man ber om legitimasjon når kunden slår inn koden, da mistenkeliggjør man jo vedkommende. Det skal jo være en forsikring nok i seg selv at han har den. Eller, tydeligvis ikke, sier han og rister på hodet.

Spionerer på koden

Larsen skjønner ikke hvordan svindlerne får tak i koden.

— Hva kan man egentlig gjøre for å beskytte seg? Banken sender jo ofte både kort og kode per brev. Mange har jo ikke lås på postkassen en gang, sier han.

Han viser frem kvitteringene som beviser hvordan svindlerne har kjøpt dyrt fotoutstyr og tastet inn pinkoder til de stjålne kortene.

For politiet er dette derimot ikke noe ukjent fenomen.

— Vi kjenner til slike tilfeller. Denne problematikken oppstår fra tid til annen. Det som skjer er at svindleren tilegner seg pinkoden ved å spionere på innehaveren av kortet. Deretter stjeles kortet og brukes sammen med koden, sier politiførstebetjent Leif Havre til bt.no.

- Skjerm pinkoden

I 2007 ble over 5000 kort ble misbrukt, viser tall fra bankene. 2008 antas å bli et rekordår for kortsvindel.

— Det viktigste folk må gjøre, er å vise generell aktsomhet. Skjerm pinkoden for andres sikt, sier Havre. Han legger til at sommeren er tiden på året hvor en har flest tilfeller av denne typen kriminalitet.

Ronnie Larsen er fremdeles sjokkert etter alle svindlene den lille butikken i Nygaten har opplevd.

— Nå må man åpenbart se seg over skulderen når en bruker sitt eget kort også. Nei, dette er nytt for meg, men tidene vi lever i krever vel sitt, avslutter han.

Hvordan kan vi unngå svindel av denne typen? Diskuter saken her.

Marianne Westerlund
Marianne Westerlund
Arkiv