• Begynn medisineringen nå, råder Astma- og allergiforbundet.

Norges Astma— og Allergiforbund (NAAF) sendte fredag ut sitt årlige varsku foran bjørkepollensesongen.

NAAF anslår at 20 prosent av befolkningen, altså over en million, er pollenallergikere. Tallet er stigende.

— Vi prøver å kartlegge spredningen av pollen. Det er vanskelig å være presis, spesielt når det gjelder starten av sesongen. Kommer det vedvarende regn, kan det vaske bort pollen fra luften og utsette sesongen noe, sier Hallvard Ramfjord, pollenforsker i NAAF, til Bergens Tidende.

De varsler start av bjørkepollensesongen på Øst- og Sørlandet 20. april. I Bergen noe senere.

— Det skjer nok en gang etter 20. april, men om det blir 23. eller 24. april, det er vanskelig å si, men det har vært en mild vinter, som i fjor. Da kom bjørkepollen til Bergen 22. april, sier Ramfjord.

Selje kommer først

Seljepollensesongen er allerede i gang på Vestlandet. Det er en av tingene Ramfjord ser etter når han skal varsle bjørk.

— Selje kommer som regel to til tre uker før bjørk. I tillegg ser vi på utviklingen i våre naboland. Det har ennå ikke vært funn av bjørkepollen i Danmark ennå. De ligger stort sett en uke foran Kristiansand og Oslo, sier han.

Ring fastlegen

De som er tungt rammet av pollenallergi bør starte medisineringen nå. Er det tomt i medisinskrinet, gjelder det å fornye reseptene.

— Spesielt for dem som går på forebyggende medisin er det betimelig å gå ut med varselet nå. Det er litt ulikt, etter hvilken medisin man går på, men for å være godt dekket er det lurt å begynne medisineringen en til to uker før man blir eksponert for bjørkepollen, sier Ramfjord.

— Man har effekt av medisinen med en gang man begynner å ta den, men man har ikke full effekt før etter en ukes tid. Ved å starte før spredningen skjer, er man bedre rustet og slipper på den måten forhåpentligvis unna de verste symptomene, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i NAAF.

  • Følg utviklingen av pollenvarselet i Hordaland her!