— Det blir vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene på grunn av kuling og nedbør som snø, sier vakthavende ved Meteorologisk institutt til Bergens Tidende.

Det har vært stille hittil i vinter, men i helgen kommer uværet, ifølge meteorologen.

Ser ikke grøftene

Blir det kolonne, får du utdelt brosjyren som sier at du må holde både hodet og frontruten kald, så snøen ikke smelter og iser på ruten og hindrer sikt.

— Ta med varme klær i bilen og varm drikke, er et annet av rådene som man blir nødt å forholde seg til i helgen, om meteorologene spår riktig.

Et alternativ for deg som nekter å sige over Rv 7 på Hardangervidda bak en brøytebil, og i en lang kolonne gjennom fire mil, er å kjøre over Rv 53 Hemsedalsfjellet, Rv 50 Aurland-Hol eller E 16 over Filefjell.

Advarer om sikkerheten

I et brev til Direktoratet for Sivilt Beredskap ber Norges Miljøvernforbund direktoratet engasjere seg i sikkerhet, og problemene med kolonnekjøring i dårlig vær - særlig på den lange strekningen riksvei 7 Hardangervidda. Både Rv 53 Hemsedalsfjellet og E 16 Filefjell har vesentlig kortere høyfjellsstrekning som kolonnene må passere.

Det er ifølge Norges Miljøvernforbund hensynet til liv og helse for trafikantene som gjør at forbundet henstiller til Direktoratet for Sivilt beredskap å vurdere forsvarligheten med kolonner i dårlig vær på svært lange fjellstrekninger.