Hver tredje ulykke i trafikken skyldes at sjåføren er uoppmerksom, og det er ikke mobiltelefonen som er den største synderen.

Kontakt med passasjerer gjennom samtale og krangling fører til langt flere ulykker. Det viser en dansk undersøkelse som ble offentliggjort i dag.

Les undersøkelsen her.

— Vi er blitt veldig flinke til å multitaske i vår tid, og mange er for lite bevisst på at dette gir veldig høy risiko i trafikken. En ulykke kan skje veldig fort, sier kommunikasjonssjef i Trygg trafikk Kristin Øyen.

Dårlig bremsing

Den nest farligste aktiviteten i bilen er ifølge den danske undersøkelsen å plukke på radio og musikkanlegg. Først på tredjeplass ligger mobiltelefonaktiviteter som snakking og teksting.

— Det kan hende vi har fokusert litt mye på bruk av mobiltelefon, men jeg synes likevel ikke at funnene i denne undersøkelsen er overraskende. Uoppmerksomhet er farlig og folk må være bevisst på det store ansvaret de har i trafikken, sier Øyen.

I undersøkelsen har 24 forsøkspersoner blitt testet i en kjøresimulator. Det viste seg at når personens syn og motorikk ble forstyrret for eksempel gjennom å skrive sms, ble kjøringen vinglete. Når det var snakk om forstyrrende passajserer gikk det ut over bremseevnen.

Pass opp for babyer og hunder

Rapporten konkluderer også med at det å stelle med hunder og babyer underveis på kjøreturen øker risikoen for ulykker med ni ganger. Seniorforsker ved Danmarsk Tekniske Universitet Mette Møller råder alle bilister til å gjøre mest mulig klart før kjøreturen starter.

— Tast destinasjonen inn på gps, gjør den håndfrie telefonen klar, lukk opp godteposen og ha en ekstra sutt til babyen innen rekkevidde, sier hun til berlingske.dk.

Omstendighetene teller

Møller mener konklusjonene i rapporten må brukes i trafikkampanjer framover.

— Omstendighetene er like viktige som det som distraherer oss. Hvis man kjører på en vei med godt føre og lett trafikk kan det være greit å spise en sandwich. Omvendt kan det være farlig å snakke med andre i bilen eller høre radio på full styrke hvis man er midt i tett trafikk, sier hun.

Kristin Øyen synes Trygg Trafikk generelt er flinke til å informere om farene ved uoppmerksom kjøring.

— Det er lettere å fortelle folk at de må bruke bilbelte og at de ikke må kjøre i fylla. Prating i bilen og sms er litt mer utfordrende å kommunisere. Men vi bruker mye ressurser på informasjon om sjåførens ansvar, sier hun.

Krangler du i bilen? Diskuter saken under!