Treghet og full stopp i det nye datasystemet. På passkontoret i politihuset får folk beskjed om å gå hjem og heller prøve igjen en annen dag.

Det nye systemet for utskriving av pass bryter sammen daglig. Også i dag måtte Kim Christiansen gå med uforettet sak for andre gang.

— Etter å ha ventet i en time, fikk jeg beskjed om at systemet var nede og ingen visste når det ville virke igjen. Har de virkelig ikke en reserveløsning? Det er ikke bare jeg som har prøvd i flere dager. Det nærmer seg ferietid og pass må man jo ha, sier Christiansen.

Fortvilende

  • Dette er virkelig fortvilende, sier seksjonssjef Vigdis Hundven. Det nye datasystemet virket så bra, men nå kobler flere og flere pass-kontor seg på og alt går mye tregere.

Da bt.no kom til passkontoret litt før klokken to, var alt i orden igjen. Men de ansatte i skrankene pustet tungt og ventet hele tiden på ny kollaps i systemet. Datasentralen er plassert i Oslo.

— Vi ringer til Oslo hele tiden og klager, sier Hundven.

— De svarer bare at de jobber med det.

Hva?

  • Dette høres ikke bra ut, sier en overrasket Ellen Thorvaldsen. Hun er produktleder i Politiets Forvaltningssystemer i Oslo.

— Ingen har meldt om slike problemer til meg. Dette må jeg sjekke.

Hun forteller at systemet har vært i bruk ved ambassadene i noen år. Sist høst begynte man å ta i bruk en web-basert løsning for politiet, de såkalte biometri-kioskene. I juni er de på plass på alle kontorer.

-Hvor mye har dette kostet?

— Det vil jeg ikke si noe om, sier Thorvaldsen.

Ingen reserveløsning

  • Vi har ingen annen måte å skrive ut et pass, sier Hundven i Bergen. - Når dette ikke fungerer, er vi hjelpeløse.

Biometri-kioskene er hun likevel begeistret for. Bare barn under fem år eller de som skal ha nødpass, trenger å ta med foto.

— Ekspederingen går egentlig fort, dersom dette bare kunne virke.

- Kommer det til å bli orden på det?

— Det jo bli det, sier Hundven.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!