Og da kan du raskt bli raske femhundre kroner fattigere. For når Bergens kommunes fortausinspektør Kjell Karlson oppdager fortau som er glatte og til fare for armer og bein, ja da stopper han opp. Og fotoapparatet har han klart. Med det dokumenterer han at du ikke har gjort jobben din som huseier skikkelig.

— Det er som med bosset, huseieren har ansvaret, sier Karlson.

Siden mai 2007 har han passet på at huseierne gjør plikten sin når det gjelder renhold hele året og snørydding om vinteren. Fortauene skal ikke være glatte når folk haster av gårde i julestrien.

Noen kan skjerpe seg litt — Du ser her, her har huseier ryddet fint, nesten all snøen er vekke, sier Karlson.

Han tar oss med en liten tur i området rundt Bergen kino for å forklare hvordan han resonnerer.

– Men her borte har de bare laget en renne. Det vil jo bli problematisk hvis noen kommer med barnevogn, eller rullator for den del.

Han viser oss hva han slår ned på og hva som får passere. Kravet er at det ikke skal være glatte fortau. Huseier kan selv velge om han vil strø eller salte, Karlson er mest opptatt av resultatet.

Huseierne flinkere enn før

Kjell Karlsson inspiserer fortauene i bykjernen og tar bilder av de verste fortauene. Ansvarsområdet strekker seg fra Sandviken til Kalfaret, hele sentrum, Møhlenpris. Også Laksevåg får sporadiske visitter. Da har han med seg to studenter som jobber deltid. Nå i julerushet prioriterer han sentrumsgatene. Dersom jobben ikke er gjort, så kan huseier vente seg en liten hilsen med bilde som dokumenterer for dårlig snørydding og et gebyr på kr. 500,-

— De fleste aksepterer gebyret og erkjenner at de ikke har gjort god nok jobb selv, forteller Karlsson.

— Men det er selvfølgelig ingen som liker å få gebyr.

Det var i dag ikke mulig å få vite nøyaktig hvor mange gebyrer som er utstedt for manglende snørydding i Bergen kommune.

— Men mitt generelle inntrykk er at huseierne er bedre på å rydde fortauene enn tidligere, sier Karlssen. Likevel måtte den blide sunnmøringen ta noen bilder også i dag. Fra helt rene fortau gikk vi til hålkeføre og is utenfor en bygård hvor mange ferdes.

Knust glass og utallige snusrester og sigarettstumper ligger strødd på isen.

— Her må jeg finne ut hvem som er grunneier, og så vil han få bilder som dokumenterer dette, sammen med et gebyr, sier Karlsen.

De fleste holder seg på beina Ved Bergen Legevakt har de en jevn strøm av pasienter, også noen med bruddskader. Men det er likevel færre enn vanlig på glatten, ifølge legevaktsjef Frank van Betten.

— Det ser ut som folk enten holder seg inn eller tar sine forholdsregler, for dette er bedre enn det pleier å være, sier van Betten.

Karlsen synes det er en interessant jobb. Mange gode tilbakemeldinger fra byens innbyggere får han hele tiden.

— Folk setter pris på at byen er blitt renere de siste årene, så de aller fleste er positive til ordningen. Mange trenger bare en liten påminnelse, så passer de forpliktelsene sine, sier han.

Karlsen skal utvide området for sine inspeksjoner i romjulen, så det ingen grunn for huseierne å hvile på sine laurbær. Men i julen tar han fri.

Hvordan er fortauene i ditt område? Si din mening her.