Tingretten legger vekt på at statsadvokat Smørdal oppfattet utsagnet som en alvorlig trussel, skriver Aftenposten. Statsadvokaten opplevde situasjonen som ubehagelig og belastende. Han var de nærmeste dagene engstelig med tanke på familien.

40-åringen er dømt til 30 dagers fengsel. Påtalemyndigheten krevde 45 dager.

«Sauehode»

Opptrinnet fant sted i Gulating lagmannsrett for ett år siden. Statsadvokat Smørdal hadde gjennom en lang utspørring presset 40-åringen hardt. Tonen var ikke god.

Da statsadvokaten kom inn igjen etter pausen, hørte han den storvokste 40-åringen si til sin forsvarer at Smørdal var et sauehode. «Ja vel», kommenterte Smørdal, og da falt ordene som nå har sendt 40-åringen i fengsel.

«Pass deg! En mørk kveld så...»

Mannen sto tiltalt for å ha kommet med falske anklager i forbindelse med Lindås-drapet. Yngve Elvik ble funnet skutt og drept i Lindås i 1999. 40-åringen fra Bergen ble pågrepet og siktet for drapet, men Riksadvokaten valgte senere å henlegge saken.

Mannens kamerat, Truls Guttormsen, er dømt til 18 års fengsel for overlagt drap. I forbindelse med rettssaken beskyldte både Guttormsen og 40-åringen en tredjeperson for å være drapsmannen. Det var på grunn av disse anklagene 40-åringen satt på tiltalebenken.

— Storm i et vannglass

Den tiltalte har hele tiden nektet for truslene. Han mener de er tatt ut av sin sammenheng. Hans problem er at det var et vitne til hendelsen: Hans daværende forsvarer.

— Han kalte ham et sauehode. Deretter sa han at statsadvokaten skulle passe seg, og at noe kunne skje en mørk natt, uttalte advokat Carl Hartwig til BT den gang.

— Jeg hørte hva som ble sagt, men hva min klient mente med uttalelsene, vet jeg ikke. Han var meget indignert over måten statsadvokaten hadde eksaminert ham, la Hartwig til.

Og nettopp det siste mener 40-åringen nye forsvarer, advokat John Christian Elden, er svært sentralt.

— Vel er det mulig at ting ble sagt, men dette var aldri noen trusler. Dette er storm i et vannglass, og misbruk av en paragraf som var ment for grove trusler mot aktører i rettsvesenet, har Elden tidligere sagt til BT.

I paragraf 132 a heter det blant annet at den som forsøker å påvirke eller true aktorer i rettsvesenet, enten de er vitner, aktor eller dommer, kan straffes med fengsel i inntil fem år.

Det er første gang en statsadvokat i Hordaland anmelder en tiltalt i en straffesak for å ha kommet med trusler.