• Foreløpig ser det bare ut som vanlig fredagstrafikk, sier trafikkoperatør Jan Marøy.

Fredag er den stor utfartsdagen før påske, men det er foreløpig ikke meldt om lange køer.

— Foreløpig ser det bare ut som vanlig fredagstrafikk. Det går sakte over Danmarksplass inn mot sentrum, og i nordgående retning på E39 mot Åsane. Vi har også fått noen henvendelser om saktegående trafikk mot Arna og på E16 mot Voss, sier trafikkopertør Jan Marøy i Staten vegvesen.

Treigt mot Arna

Lina Nilsen sitter i kø på vei mot Arna, og forteller at det går seint.

— Vi skal heldigvis ikke så langt, men jeg ser at det er mange med skibokser på taket. Nå flytter vi oss kanskje en billengde i minuttet, sier hun til BT like før klokken halv fem.

Det er også meldt om rushtrafikk på Nestun og ved Knappetunnelen.

— Det er fint vær og tørre veier i hele Hordaland. Så det er en fin dag å kjøre på. Erfaringer fra senere år har vist at mye av påsketrafikken sprer seg over flere dager, så vi forventer ikke fullstendig trafikkaos i dag. Det er verre når alle skal hjem samtidig andre påskedag, sier Marøy.

Mange kjører for fort

UP har forventninger om store mengder trafikk på veien i påskeuken, og vil gjennomføre kontroller på flere veier.

På et sted i Nordhordland har de i løpet av dagen stanset 62 biler for fartsovertredelse.

— Vi har stått her i fem timer, og er svært overrasket over at vi har hatt så mange reaksjoner allerede. Man skulle tro at folk hadde fått med seg at dette er en av de største utfartsdagene før påske, og kjørte deretter, sier politibetjent Pål Inge Iversen.

Stanset ambulanse

Iversen forteller at den mest alvorlige hendelsen så langt en en bil som kjørt 119 kilometer i timen i 70-sonen i forbindelse med en forbikjøring. Føreren ble anmeldt, og fikk beslaglagt førerkortet på stedet.

UP har også stanset en ambulansesjåfør som kjørte 85 km i timen i 70-sonen. Sjåføren hadde en pasient i bilen, men var ikke på hasteoppdrag. Han fikk et forelegg på 2600 kroner for fartsovertredelse.

— Det hender vi tar slike også, sier Iversen.

- Planlegg turen

Like etter klokken seks opplyser veitrafikksentralen at påsketrafikken fortsatt flyter greit.

— På E16 i Arna går det i gangfart flere steder. Ellers ser det ut til at trafikken går som normalt, sier Marøy.

Statens vegvesen har følgende påskeønsker til trafikantene:

  • Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!
  • Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen!
  • Bruk bilbelte
  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig!
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt Hurtigbåtene Bergen-Sogn og Bergen-Nordfjord er forsinket fredag ettermiddag på grunn av påsketrafikk, opplyser Norled.
FIKK FORELEGG: En ambulansesjåfør ble stoppet i Nordhordland fredag ettermiddag for å ha kjørt for fort. Politibetjent Pål Inge Iversen er med på en av UPs kontroller fredag.
EIRIK BREKKE
PÅSKETRAFIKK: Det er meldt om saktegående trafikk i Åsane mot Arna fredag ettermiddag.
KYRRE KJELLEVOLLD
BURSDAGSPRESANG: Føreren av denne bilen fikk to prikker og 3600 kr i bot for å ha kjørt 17 kilometer over fartsgrensen, til tross for at han hadde bursdag.
EIRIK BREKKE