Det er mandag formiddag i midten av april. Våren gjemmer seg bak en iskald nordavind. Solen varmer så vidt. Påsken har ikke begynt helt ordentlig ennå, men likevel er det som om det ligger en usynlig demper over hele byen. Skolene er tomme og bussene halvfulle. De varsler om enda stillere dager i slutten av uken.

På Nygårdshøyden ligger de åpne plassene øde. Selv om det nærmer seg eksamenstid er det bare noen få ivrige studenter som nyter litt frisk luft mellom slagene.

Selv inne på Universitetsbiblioteket er det merkelig tomt og stille. Pc-ene lyser ledige ved inngangen og de få studentene som har funnet veien til leseplassene har timannsbordene for seg selv.

— Vanligvis er det helt fullt her, så jeg merker godt at det er ferie, sier psykologistudent Tom-Stian Vetting.

Fri på skjærtorsdag

24-åringen fra Harstad sitter alene og skriver på bibliotekets pc. Selv om det er påske planlegger han å jobbe med faget fem timer hver dag. Først når foreldrene kommer på besøk skjærtorsdag skal han ta seg litt fri.

— Det er fint å komme så lett til pc-ene. Jeg har ikke eksamen før i juni, men det er bra å lese litt likevel, sier Vetting.

De fleste studievennene hans har reist hjem i ferien.

Bak skranken står fakultetsbibliotekar Ane Landøy. Selv om de fleste studentene har forlatt byen, har hun likevel en del å gjøre.

— Vi har kuttet bemanningen ganske mye. Derfor blir det jo litt å holde på med for oss som er igjen, sier hun med et smil.

Landøy er imponert over de studentene som faktisk blir på Universitetet for å lese i ferien.

— Egentlig trodde jeg at det ville være enda tommere her. Det er kjekt at vi har noe å holde på med, sier bibliotekaren.

25 ledige rom

Bare en av åtte nordmenn drar på påskeferie. Resten tilbringer påsken hjemme. Men det er ikke særlig mange som legger turen til Bergen, skal vi tro overnattingsstatistikken.

— Nå har vi 25 ledige rom. I morgen stenger vi hele hotellet. Det er ingen vits i å holde oppe når gjestene uteblir, sier direktør Frøydis Nyland på Bergen Travel Hotell.

I de små blanke skapene i resepsjonen henger nesten alle nøklene på plass. Bare fem av rommene er opptatte.

— Det er ikke behov for så mange hoteller i byen i påsken. Det holder at de store kjedene har åpent, sier Nyland.

Selv skal hun reise hjem til Sunnfjord så snart dørene er låst.

Ved bardisken på hotellet sitter en enslig kvinne. Pubsjef Sten Pedersen får neppe mye å gjøre i påsken han heller, selv om han satser på å holde dørene åpne på de røde dagene.

— Vi er temmelig avhengige av studentene her. Når de reiser på ferie, blir det stille, sier Pedersen.

Han er ikke redd for å få for lite å gjøre.

— Nei, det er aldri noe problem. Vi har alltid noe å henge fingrene i her, sier pubsjefen.