— Velkommen til påskemåltid, sier Maria Magdalena og loser førti elever inn i rommet der skjærtorsdag finner sted.

Det er nemlig skjærtorsdag, langfredag, og påskedag på en gang på Kyrkjekrinsen bedehus. Maria Magdalena, Peter, Johannes og resten av disiplene skal følge fjerdeklasse på Li skole gjennom påskeevangeliet. Hver dag har sitt eget rom.

Elevene bærer lys, druer og blomster til langbordet i rommet. Det symboliserer påskemåltidet Jesus hadde sammen med disiplene da det ble avslørt at en av dem ville forråde ham. Barna sitter rundt bordet og hører på når det fortelles om begivenheten fra Bibelen.

Det er hektiske dager når 560 barnehagebarn og skoleelever skal vandre gjennom påskeevangeliet sammen med skuespillerne på bedehuset.

Skuespillerne har øvd siden vinteren. Nå rett før påske har de avspasert fra jobbene sine, og bruker fritiden på å sette sammen forestillingen.

— Vi varierer påskespillet hvert år, og valgte påskeevangeliet dette året. Vi er de samme som har vært med og arrangert skuespillene de siste fem årene. Det er en fin gjeng, sier Ingrid Helland, alias Maria Magdalena.

— Det er både nervepirrende og kjekt å lage til skuespillet, sier Anita Solbakk. Hun spiller både Peter og påskeharen, noe som innebærer hyppige kostymeskift.

Fornøyde elever

Førti par småsko tramper opp trappen til langfredag-rommet. Rommet er mørkt, og Peter og Johannes står foran stedet der Jesus er blitt korsfestet. Det er litt skummelt. Men snart får disiplene beskjed om at Jesus har stått opp. En dør som leder til et stort, lyst rom åpnes. Det er påskedag, og graven til Jesus er tom.

— Jeg fikk en vond følelse da Jesus døde. Det var litt ekkelt, sier Håvard Terland som er elev i fjerdeklassen.

Skoleelevene har øvd på en sang, og stemmer i sammen med skuespillerne. Flere av elevene har vært med på påskespillet på Kyrkjekrinsen bedehus tidligere.

— Alt var egentlig like gøy. Skuespillet var annerledes enn i fjor, sier Mathias Fløysand.

— Jeg begynte på Li Skole i fjerde klasse, og har ikke vært med på påskespillene tidligere. De har vært flinke å lage til, sier Viona Margrethe Gustafson.

Rampete påskehare

Plutselig banker det på døren. Påskeharen med store rosa ører og en liten hale har kommet på besøk for å dele ut boller til barna. Haren er litt rampete.

— Jeg har laget boller hele vinteren. Inni her, sier haren og peker på armhulen sin.

— Æsj, høres det fra en i salen.

Påskeharen forteller en ordentlig røverhistorie om hvordan han har lurt en baker. Etterpå er det tid for boller, ordentlig påskemat. Frivillige pensjonister bidrar med bakingen.

— Det går ganske mange boller, forteller Helland.

Skuespillerne må foreta raske omkledninger for neste skoleklasse som står klar nede i hallen. De må forlate garderoben, gå ut av huset på baksiden og inn inngangsdøren igjen.

— Lurer på hva naboene tror når vi løper inn og ut av huset hele tiden, kledd i kjortler, bemerker en av dem før de forsvinner inn i lokalet for nye påskespill.

Helge Sunde
Helge Sunde
Helge Sunde