Silje Sprakehaug fra Lærdal, Liv Marit Melheim fra Hafslo, Elisabeth Midlang og Anne Jorunn Vikdal, begge fra Vik, er sammen i påsken for sjette år på rad her på disse kanter. Pølsegrillingen er et avbrekk fra kjøringen på slalåmski eller snøbrett på Filefjell – denne dagen har jentene latt skiutstyret stå igjen nede i bygden.

Endelig — nysnø!

Litt lenger borte på Filefjell kommer Kenneth og Robert Vaksdal i fint driv i løypen forbi Nystuen. Far og sønn forteller til BT at de har vært en kort tur i dag. Også de har latt alpinutstyret stå igjen på hytten. I halvannet år har familien hatt hytte her på Filefjell, der de trives godt både i sommer- og vinterhalvåret. Dagen før kjørte de i alpinanlegget i finværet, og de to kan fortelle om mye folk og lange køer for å komme med skitrekket.

Også i går var det mye folk på ski på Filefjell – både i alpinanlegget og de preparerte løypene. De beltedrevne bussene som kjører påsketurister mellom Tyin og Eidsbugarden i Jotunheimen, har travle dager. De siste dagene har de fraktet hundrevis av skiløpere og hytteturister både inn og ut av fjellet.

Været har så langt i påsken vært vekslende her i Jotunheimens forgård. Palmehelgen og mandag var det sol og klart, men en iskald og hard vind krevde gode klær. I går var det stille, men disig og en og annen lett snøbyge. Snø er det i massevis – de siste dagene er det kommet 20–30 cm tørr nysnø.

Stor rasfare

— Rasfaren er stor, forteller beredskapsansvarlig Rune Blikken i Norsk Folkehjelp, Årdal. Han er stasjonert i korpsets hytte ved Tyin ovenfor Torolmen. Korpset har hatt det rolig til nå i påsken.

— Folk skal være klar over at det er ekstra stor fare for snøskred i vestvendte brattheng, sier han. – Folk forteller at de har hørt drønn i snøen i brattheng. Det er et varsel om at snøen er ustabil og kan rase ut, sier Blikken.

— Det var tilløp til dramatikk da vi og to fjellklatrere fra Årdal Turlag jobbet for å få ned en fuglehund som var gått seg fast i en fjellside bortenfor hytten vår mandag. Bortsett fra dette, har vi bare assistert i noen få mindre alvorlige tilfeller, sier Blikken.