Jo lenger øst, jo større er sjansen for solgløtt. Det er regelen for årets påskevær i Sør-Norge, medgir Storm-meteorolog Frode Håvik Korneliussen.

— Dessverre. Det er muligheter for et og annet solgløtt på Voss, men jeg tror ikke det blir mye. Man må helst over fjellet. Østlandet får fine dager fra fredag av, sier han.

Vått vest av vannskillet-– Gjelder det også Geilo og Hemsedal, der mange bergensere tradisjonelt ferierer?

— Nja, Geilo ligger omtrent på grensen, rett øst for vannskillet. Det er vanskelig å si akkurat hvor værgrensen går, så jeg ville dratt enda litt mot øst for å være sikret sol.

Håvik Korneliussen har utarbeidet et detaljert værvarsel for BTs lesere. Men han skulle ønske at det hadde et mer lystelig innhold. Noen få plussgrader, regnbyger og sørvestlig vind er ikke akkurat drømmepåske.

Håp for lørdag

— Har du ingenting positivt å komme med for dem som skal holde seg i lavlandet?

— Påskeaften, sier meteorologen med håp i stemmen.

— Da kan det bli opphold og kanskje sol. Det er i hvert fall dagen vi er minst pessimistisk i forhold til, fortsetter han.

1. påskedag kommer et nytt lavtrykk og gjør igjen livet surt for oss. Men Håvik Korneliussen gir seg ikke uten å slenge inn en ny strime av håp.

— Det ser faktisk ut som om mesteparten av regnet kommer på nattetid. Det er jo noe ¿

Ingen landsdel får drømmevær hele påsken. Nord-Norge stikker av med det beste været i begynnelsen, mens Østlandet kan vente seg sol og vårlige temperaturer til helgen.

Forsinket vår

I Bergen blir det nok en helg med ensifrede temperaturer. Maks hittil i april har vært 10 blank, mens det bare kom opp i 9 celsius i mars. Årets varmeste dag kom i februar, med 13,2 grader.

— Vi har knapt vært over ti grader hittil i år. Det er svært uvanlig, medgir Håvik Korneliussen.

Storm-meteorologen forteller at det ikke bare er media som er opptatt av påskeværet.

— Det ringte akkurat en som skulle klatre på 1800 meters høyde i Romsdalsfjellene. Jeg måtte si at det ikke så lovende ut ¿