I forfjor øste regnet ned, i fjor forsvant det nesten i tåke og snø. Men i år kom de fargerike påske-kostymene tydelig til sin rett, i det strålende solskinnet på Finse. For til tross for dystre meldinger før påske, skulle påsken 2002 vise seg å bli blant de flotteste på mange år. Skadetallet gikk opp, men vestlendingene er generelt blitt flinke til å ta seg frem i fjellet, ifølge Røde Kors Hjelpekorps.

Flere skader, lite forbrenning

Tidligere pleide vi å forbinde de solfylte påskeferiene med knallrøde fjes og flassing på nesen. Men vi har lært å beskytte oss, og årets påske resulterte bare i en eneste solforbrenning, forteller leder for Røde Kors Hjelpekorps i Hordaland, Olav Kaastad. Til sammenlikning måtte 14 vest-lendinger ty til Røde Kors etter vidløftig soling påsken 1989.

Men om vi flinkere til å beskytte oss mot solen, er vi blitt mer uvørne i skibakken. Av de totalt 129 skadene som ble meldt inn til Røde Kors i påsken, kategoriseres 59 under rubrikken brudd og forstuinger og hode— og nakkeskader i skianlegg. Det er 22 flere enn i fjor.

— Det er særlig folk på snøbrett som skader seg, opplyser Kaastad. Det totale skadetallet økte med 32 sammenliknet med fjoråret, noe som forklares med svært stor utfart på grunn av det pe-ne været.

— Generelt må vi si at folk er flinke til å kle seg, og til å holde seg til de merkede løypene, sier Kaastad, som ikke måtte sette i gang en eneste leteaksjon som følge av snøskred eller dårlig orientering i år.

Effektivt med tog

Også NSB melder om en smertefri påske, med fulle tog og uproblematiske avganger. Av de 32 ekstratogene som var satt opp i påsken, gikk halvparten mellom Bergen og Oslo. Mange av pas-sasjerene endrer på avgangen fra fjellet etter hvert som været endrer seg til det bedre eller verre, men heller ikke det skal ha skapt nevneverdige problemer for NSB, ifølge informasjonsansvarlig Åge-Christoffer Lundeby.

— Og så er vi glad for å kunne melde at vi ikke har hatt noen problemer med Signatur-togene i påsken, sier Lundeby, vel vitende om at populariteten til togene har vært heller vekslende i vinter.

Også på veiene og i luften gikk det meste greit i går.

— Det har vært fin flyt over alt. På det meste var det en time og 20 minutters ventetid på sam-bandet Bruravik - Brimnes søndag ettermiddag, men det løste seg raskt opp, sier vaktoperatør Tore Pedersen ved Statens vegvesen i Hordaland. Med fint vær, gode temperaturer og lite vind ble det ingen problemer ved fjellovergangene. Også flyselskapene rapporterer om en påsketrafikk uten nevneverdige problemer.

FARGERIK TRADISJON: Påskeskirenn er en tradisjon som ikke alltid er like hyggelig når værgudene svikter. Det gjorde de ikke i år, noe Bodil Erdal (utkledd som Hotell Finse 1222) og Kjetil Harr Smedal (utkledd som Appartement 1222) på Finse kunne nyte.
FOTO: HELGE SUNDE