— Dette vil dessverre gå sterkt ut over behandlingen av pasientene våre, bekrefter klinikksjef Margit Sørhus ved avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, post 2 Nordås, som Nordåstunet nå heter under Helse Bergen.

Trafikkskadde

Pasientposten har 22 behandlingsplasser som er spesielt tilrettelagt for slagpasienter og trafikkskadde.

— Trening i basseng er ypperlig behandling og terapi for disse pasientene. Bevegelsesmulighetene deres er betraktelig bedre dersom de har tilgang til et godt oppvarmet basseng, sier Margit Sørhus.

Men også andre grupper rammes når bassenget blir tømt for vann. Det skjer senest ved utgangen av denne måneden.

— Vi foretar også poliklinisk behandling av pasienter med nakke- og ryggskader i bassenget. Det blir også brukt til terapibad, av andre bevegelseshemmede, psykisk utviklingshemmede, og til babysvømming tre ganger i uken, sier klinikksjef Sørhus.

34 grader

Temperaturen i vannet holder konstant 34 grader. Dermed er bassenget spesielt velegnet for brukere med muskellidelser og funksjonshemninger.

I fjor høst fikk de ansatte ved denne pasientposten første forvarsel om vannlekkasje i det 26 år gamle bygget.

— Vi trodde det kom fra garderobene, men det stemte dessverre ikke, sier Margit Sørhus.

Lekkasjene ble gradvis mer merkbare. Vannet trenger inn i den nyoppussede poliklinikken, som ligger under svømmebassenget.

Drypper jevnt og trutt

— Vi stenger fordi vi ikke kan risikere å få skader på poliklinikken, sier Sørhus.

Slik det er nå, drypper det jevnt og trutt ned dit. Ingen vet når svømmebassenget ved Nordåstunet kan åpnes igjen. I løpet av disse årene er det ikke foretatt noen omfattende oppgradering av bassenget.

— Bassenget blir i alle fall ikke åpnet igjen i 2006, tror informasjonsdirektør Mona Høgli i Helse Bergen.

Kostnadsoverslag

Helse Bergen måtte barbere budsjettene for inneværende år med flerfoldige millioner. Det gikk spesielt hardt ut over vedlikeholdsbudsjettet. Når bassenget er tømt for vann, vil skadene bli kartlagt og reparasjonskostnadene anslått.

— Deretter blir det en bevilgningssak. Jeg har vondt for å tro at det finnes penger til utbedring over årets budsjett, sier Mona Høgli.

Når bassenget stenges, står Helse Bergen igjen med bassenget ved Haukeland Universitetssykehus som eneste behandlingsmulighet i vann. Der er det imidlertid ikke kapasitet til å ta imot alle som trenger slik behandling.

Brukere lei seg

Leietakerne beklager også at bassenget på Nordås blir stengt.

— Vi leier her en gang i uken. Beboerne våre trenger trening og behandling i godt oppvarmet vann i rolige omgivelser, sier fysioterapeut Mona Solstrand ved Virksomheten Helgeseter.

— De ble fryktelig lei seg da de hørte at gårsdagen var deres siste badedag her. Om det eksisterer noe alternativ, vet jeg foreløpig ikke, sier hun.