RUNE CHRISTOPHERSEN

Ambulansen rykket ved 02.30-tiden natt til søndag ut på det de trodde var et helt ordinært oppdrag. Meldingen gikk ut på at en mann lå bevisstløs på bakken i Lars Hilles gate.

— Da ambulansearbeiderne begynner å undersøke mannen, viser det seg at han har en slire festet til magen. Samtidig kvikner han til. De begynner å skjønne at noe er galt, og trekker seg unna for å komme i sikkerhet, forteller ambulanseleder Bjørn Sebak i Bergen Brannvesen.

Går til angrep

De to kommer seg inn i bilen og låser dørene. Men før de rekker å låse sidedøren, kommer mannen inn i ambulansen og frem i førerhuset. Der går han til angrep på den mannlige ambulansearbeideren. Også kollegaen hans blir truet.

— De blir tvunget ut av bilen, og går deretter i skjul for å varsle politiet. Gjerningsmannen starter ambulansen, og kjører rett i veggen, sier Sebak.

Trolig har mannen ikke klart å få bilen i revers. To ganger dundrer han ambulansen i veggen på baksiden av Bergen Kunstmuseum. Deretter går han gjennom medisinbeholdningen, sannsynligvis på jakt etter narkotiske medikamenter.

Mannen skal ha vært synlig ruset da politiet kom til stedet og pågrep ham. Han ble ikke nevneverdig skadet i kollisjonene. Også de to ambulansearbeiderne slapp fra episoden uten fysiske skader. Gjerningsmannen brukte ikke noe våpen under kapringen, men angrepet og truslene var alvorlige nok.

— De har fått seg en skikkelig støkk. Vi tar nå hånd om dem på best mulig måte. Det er fortvilende at folk som bare kommer for å hjelpe blir angrepet på denne måten, sier Sebak.

Flere blir truet

Seksjonsoverlege Guttorm Brattebø ved akuttmedisinsk seksjon i Helse Bergen understreker at medikamenter som finnes i ambulansene er uten interesse for rusmisbrukere.

— Det er heller ikke medikamenter i biler som står parkert. De blir tatt med av ambulansepersonellet, sier Brattebø.

Han vet ikke om mannen selv har ringt AMK-sentralen og deretter spilt bevisstløs.

— Det er vanskelig å svare på. Men det er klart det er mulig at han har prøvd å legge ut en felle.

Ambulansetjenesten undersøker for tiden hvor ofte personellet blir utsatt for trusler eller ubehageligheter.

— Det viser seg at dette forekommer oftere enn vi har vært klar over tidligere. Men at noen går til angrep på denne måten er helt nytt. Vi pleier ikke føle oss truet når vi ferdes blant rusmisbrukere og kriminelle. Det er fryktelig synd hvis denne episoden fører til at vi oftere må be om assistanse fra politiet. Det prøver vi å unngå, ikke minst av hensyn til dem vi prøver å hjelpe, sier Brattebø.

Ambulansetyven, som er rundt 30 år gammel, er en kjenning av politiet. Det var i går kveld ikke tatt stilling til om han skal fremstilles for varetektsfengsling.