— Det var et overraskende angrep, som kom ut av intet. Det var ingen konfrontasjoner eller noe slikt i forkant, sier Audun Kåre Dåvøy, daglig leder ved Askøy Blå Kors Klinikk.

Ifølge ham skal det heller ikke ha vært noen tidligere uoverensstemmelser mellom sykepleieren og den kvinnelige pasienten (21) som knivstakk henne.

Vil varetektsfengsle

Knivstikkingen skjedde torsdag formiddag på en tvangsavdeling ved Blå Kors sin rusbehandlingsinstitusjon på Askøy.

Sykepleieren skal ikke ha blitt alvorlig skadet da pasienten stakk henne med en kniv i skulder/hals-regionen.

— Det står bra til med vedkommende, sier Dåvøy.

I Bergen tingrett lørdag ble pasienten varetektsfengslet for fire uker. Hun er siktet for drapsforsøk.

— Skadeomfanget er ikke avgjørende for siktelsen. Saken ble mer alvorlig enn det først så ut til, sier politiinspektør Bjarte Aarlie.

— Det er måten dette skjedde på, sammenholdt med hennes egen forklaring og vitneforklaringer, som gjør at hun nå er siktet for forsøk på drap, sier Aarlie.

Innrømmer knivangrepet

21-åringen har innrømmet overfor politiet at hun knivstakk sykepleieren.

— Vi har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet i forhold til siktelsen, men hun har erkjent det faktiske forholdet, sier advokat Egil Jordan, som forsvarer pasienten.

21-åringen er innlagt på tvang ved rusinstitusjonen på Askøy, med hjemmel i sosialtjenestelovens paragraf om at rusmisbrukere som setter sin egen helse i fare ved vedvarende misbruk kan holdes mot sin vilje i tre måneder.

— Dette er et tvangstiltak for å få stabilisert en person. Poenget er at de skal motiveres til frivillig behandling. De fleste velger å fortsette behandlingen etter at de er blitt rusfrie, sier Audun Kåre Dåvøy, daglig leder ved Askøy Blå Kors Klinikk.

Ifølge ham er det første gang i institusjonens femtenårige historie at en ansatt blir skadet av en pasient.

— Vi må gå gjennom våre rutiner for å se om det er noe vi kunne gjort annerledes eller noe vi kan forbedre, sier Dåvøy, som medgir at tvangspasientene er en krevende gruppe å behandle:

— Denne pasientgruppen er de dårligste pasientene som finnes innenfor rusfeltet, sier Dåvøy.

Politiet vil be om en judisiell observasjon, for å finne ut om 21-åringen er strafferettslig tilregnelig.