— Jeg føler meg så skitten igjen, etter at jeg så ham på fredag. Jeg dusjer hele tiden, sier 21-åringen.

I september i fjor anmeldte hun en 61 år gammel medpasient for voldtekt på Sandviken sykehus. 61-åringen ble pågrepet morgenen etter, og er siktet for voldtekten.

I et brev til sykehusledelsen krevde bistandsadvokat Kari Hjortås at 61-åringen skulle flyttes fra Sandviken til et annet psykiatrisk sykehus.

— Jeg er bekymret over at de kan møtes, for eksempel ute på lufting, advarte Hjortås i BT 21. september.

Samme dag lovet sykehusledelsen at de to pasientene ikke skulle kunne møte på hverandre vet et uhell.

— De to pasientene er ikke lenger på den samme posten. De skal ikke kunne treffes så lenge de er på sykehuset, uttalte informasjonsdirektør Mona Høgli i Helse Bergen til BT 21. september.

- Skrek navnet mitt

På fredag skjedde det 21-åringen og hennes advokat hadde fryktet og advart mot.

Da skulle 21-åringen gå tur til Gamle Bergen.

— Jeg var på vei ut, da jeg møtte på ham. Han gikk tur på sykehusområdet med to pleiere. Han så meg heldigvis ikke, sier 21-åringen.

Ifølge henne var dette andre gang hun så 61-åringen etter hun anmeldte ham for voldtekt.

— Jeg så ham nesten rett etter det skjedde. Da banket han på vinduet og skrek navnet mitt, sier 21-åringen, som fortsatt er pasient ved Sandviken. Det samme er 61-åringen.

— Jeg er enda dårligere enn jeg var før jeg møtte ham. Jeg har vært redd, lei meg og urolig. Det har vært mye gjenopplevelser, sier 21-åringen.

Psykolog: Sterke følelser

Psykolog Atle Dyregrov sier gjenopplevelser er et utbredt problem blant voldtektsofre.

— Det er som om du er midt oppi situasjonen igjen. Du har ingen opplevelse av at det skjedde i fortiden. Det trigges av ting som minner om hendelsen, sier Dyregrov, som er leder for Senter for krisepsykologi.

Han mener det er «svært uheldig» at kvinnen på tross av sykehusets løfter møtte mannen hun anmeldte.

— Jeg jobber mye med voldtektsofre, og ser at de har en veldig frykt for å møte voldtektsmannen igjen. En slik traumatisk påminnelse setter i sving sterke følelser. Det er derfor voldtektsofre forberedes så grundig før de skal møte gjerningsmannen i retten, sier Dyregrov.

Han påpeker at voldtektsofre som også er psykiatriske pasienter, ofte er i en ekstra sårbar situasjon.

— Hvis du går rundt og har en opplevelse av at du kan møte gjerningsmannen igjen når som helst, finner du ikke tryggheten som er nødvendig i en behandlingssituasjon, sier Dyregrov.

Helsetilsynet gransker

Politiet har nå etterforsket voldtektssaken ferdig, men det er Statsadvokaten i Hordaland som skal avgjøre om 61-åringen skal tiltales eller ikke.

61-åringen er tidligere kjent for politiet, men har da blitt vurdert som strafferettslig utilregnelig.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Ingvar Baug Frostad.

Etter å ha lest om voldtektsanmeldelsen i BT i september i fjor, besluttet Helsetilsynet i Hordaland å granske saken. Ifølge fylkeslege Helga Arianson er tilsynet ikke ferdig med sitt arbeid.

TOR HØVIK