— Vi fikk melding klokken 4.45 fra legevakten om at de trengte assistanse til å få kontroll på en agressiv mann som hadde knust en rute, opplyser operasjonsleder Svein Lyssand i Hordaland politidistrikt.

Overlege Torbjørn Hiis Bergh ved Bergen legevakt forteller at det var en ruset pasient som var bevisstløs og derfor ble hentet med ambulanse.

— Han våknet i ambulansen akkurat i det den kom frem til legevakten. Han ble svært utagerende og knuste blant annet en rute i det han skulle tas inn ambulanseinngangen, forteller Hiis Bergh.

Lagt i bakken

Heldigvis befant det seg enda et ambulansepersonell på legevakten.

— Til sammen fire ambulansearbeidere og en sykepleier fra oss måtte til for å få kontroll over den utagerende pasienten. De fem kastet seg over ham og fikk kontroll på ham til politiet var på stedet få minutter senere, sier Bergh.

To politipatruljer kom til stedet og fikk lagt pasienten i håndjern før han ble kjørt til arresten.

— Ifølge avviksrapporten står det at mannen regelrett gikk amok. Forholdet vil bli anmeldt, ifølge Hiis Bergh.

Må tenke på pasientenes sikkerhet

  • Vi har en balansegang mellom tilgjengelighet og sikkerhet. Det er viktig at både våre pasienter og ansatte kan føle seg trygge her hos oss, derfor anmelder vi alltid slike saker, sier overlegen.

Han forteller at slike episoder rammer behandlingen av andre pasienter fordi legene og sykepleierne må avbryte når slike ting oppstår.

— Heldigvis skjer det ikke ofte, men vi leverer slike anmeldelser et par ganger i året, sier Hiis Bergh.

Det er uklart hva som var årsaken til at pasienten gikk amok.

Overlege Torbjørn Hiis Bergh anmelder pasienten som gikk amok på Bergen legevakt. - Vi må tenke på pasientenes og de ansattes sikkerhet, sier overlegen. ARKIVFOTO: Helge Sunde
FOTO: Alice Bratshaug