Det var på Skånevik Omsorgsenter helseministeren gikk i surr med alderen da han gikk rundt og hilste på de gamle. Men Astrid Leikvin var rask med å tilgi.

Han så ut til å like seg og slappet tydeligvis godt av sammen med den eldre garde. Men straks pressen begynte å stille aktuelle spørsmål ble han anspent og alvorsfylt.

Høybråten hadde aldri vært i denne delen av Sunnhordland før, og han skrøt uoppfordret av utsikt og natur. Men så viste da også bygda seg fra sin aller vakreste side da ministeren la nye alen til sine geografikunnskaper.

Med evigunge Hans Olav Tungesvik som primus motor under Etne-besøket fikk Høybråten i løpet av noen hektiske kveldstimer i går oppleve både bygdekultur, turn, trekkspillmusikk og ikke minst eggende latinamerikanske rytmer, mens idrettsungdommen viste sine kunster i idrettshallen.

Ville ikke gomle på prent

Det var lite som minnet om et KrF-møte da Høybråten — uten en eneste livvakt i nærheten - entret podiet for å snakke om helsepolitikk. Så var det heller ikke noen rendyrket KrF-happening han var lokket med på. Partiet hadde fått med seg både de to idrettslagene i kommunen og Lions i et forrykende arrangement som samlet to hundre bygdefolk. Det var til og med Høyre-ordføreren i Etne, Amund Enge, som i egen person hentet og fraktet KrF-lederen fra flyplassen på Karmøy.

Han hadde nettopp fått i seg litt kaffe og et kakestykke da avisfolk slapp til med spørsmål etter eldrebesøket. Fotografene fikk bestemt forbud mot å knipse mens han spiste. Det tok seg ikke ut å gomle på prent.

— Føler du deg mobbet?

— Nei, jeg vil ikke karakterisere det som mobbing, men en av landets sjefredaktører har sagt rett ut at hans avis driver kampanjejournalistikk. Det er virkelig en historisk uttalelse, sa Høybråten og bekreftet at han siktet til Dagbladet.

Ryddeprosess

— Men det er for øvrig ikke min stil å skylde på media. I det store og hele gis vi en fair behandling. Det vi i senere tid har vært vitne til fra et samlet mediekorps når det gjelder omtalen av KrF, stiller likevel store krav til oss, fortsatte han.

Dessuten hevdet KrF-lederen at partiet etter landsmøtet nylig står mer samlet «enn på meget lenge».

Det er skjedd et skifte, for vi har snudd oss og ser fremover. Dessuten gikk vi frem med én prosent på siste meningsmåling (fra 6 til 7 prosent, red. anm.).

Høybråten har ingen resept for rask og sterk fremgang, forsikret han. Det er langsiktig og tålmodig arbeid som må til. KrF er inne i en ryddeprosess, la han til.

— Du har laget et lite smutthull i røkeloven, ifølge austevollinger, som har notert seg at det ennå ikke er nedlagt forbud mot å røke laks?

Høybråten satt et sekund anspent før han tok poenget og leverte et latterbrøl som svar.

Irske puber også!

Etter trekkspillet med valsemelodier, masurka og marsj gikk statsråden opp på talerstolen og snakket - ikke minst om røykelovens velsignelser. I løpet av siste året ble 100.000 nordmenn røykefri.

Nedgangen har «tatt helt av!» jublet han, og viste til at endatil irske puber er i ferd med å bli røykfrie.

— Det er livsstilssykdommene som er den store utfordringen. Dessuten kommer vi til å få store epidemier inn over landet hvis vi ikke garderer oss i tide, formante Høybråten.

NOE YNGRE: 97-årige Astrid Leikvin bar over med at helseministeren gjorde henne ti år eldre enn hun vitterlig er.<p/>FOTO: KNUT STRAND