Askøy-ordfører Knut Hanselmann reagerer sterkt på avsløringene om den tidligere Frp-toppen Trond Birkedal. I går sa bistandsavdokat Hege Salomon til TV 2 at Frp-ledelsen lenge har visst om at hennes klient hadde oralsex med Birkedal da han var 15 år. Den nå 17 år gamle mannen sier til Dagbladet at det seksuelle samkvemmet var frivillig, men at han likevel føler at han er utsatt for et overgrep. De to skal ha hatt sex på et hotellrom i forbindelse med FpUs sommerleir i 2008. Seksuell omgang med mindreårige er straffbart, selv om omgangen er frivillig.

-Burde reagert

— Jeg må si at om ledelsen har visst om dette i flere år, burde de reagert. Her er det snakk om en kriminell handling, selv om ingen er dømt, sier tidligere stortingsrepresentanten for Frp, Knut Hanselmann.

Han kjenner selv Trond Birkedal gjennom partiet.

  • Jeg var ikke klar over at han hadde noen slik legning, det må jeg bare si. Jeg kjente ham ikke privat, men det var ikke tvil om at han var flink. Det må ha vært noe galt med vurderingsevnene hans, sier Hanselmann.
  • Hvordan synes du partiledelsen bør håndtere denne saken?

Vil ikke svare

— Nå har de et problem. Dette må tas grundig og partiledelsen må gå i seg selv, sier Hanselmann.

Han synes det er vanskelig å si hvilke konsekvenser Birkedal-saken kan få for Frp.

  • Men dette er ikke det minste kjekt. Det går utover oss alle, sier Hanselmann.

Generalsekretær i Frp, Geir Mo, skal ifølge Salomon ha kjent til at Birkedal har hatt sex med 15-åringen. I går ville han ikke svare på om dette stemmer.

— Jeg går ikke ut med detaljer om hvorledes dette blir håndtert hos oss. Men det jeg garanterer er at absolutt alle saker er blitt behandlet fullt ut i tråd med med våre interne rutiner, sa Mo til TV 2-nyhetene.

Birkedal ble i går varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll i Stavanger tingrett.

– Seksuelt motiv

  • Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder, nemlig for overtredelse av straffeloven paragraf 201, som beskrevet i siktelsen. Det vises til at siktede har erkjent å ha filmet flere personer uten at disse har vært klar over dette eller har samtykket. Filmingen har foregått i det skjulte og synes å ha hatt et klart seksuelt motiv fra siktedes side, skriver dommerfullmektig Henning Rosenlund Wahlen i fengslingskjennelsen.

Etter det Stavanger Aftenblad erfarer skal Birkedal med hemmelig kamerautstyr ha filmet seks uvitende menn mens de var nakne. Politiadvokat Fredrik Martin Soma i Rogaland politidistrikt, vil ikke kommentere antall, men bekrefter at det dreier seg om flere personer.

— Har alle de fornærmede en tilknytning til Frp?

— De fleste eller alle har hatt eller har en tilknytning til Fremskrittspartiet, sier Soma.

I valgkampen i 2009, markerte Trond Birkedal seg som en politiker som var svært opptatt av straffenivået på sedelighetssaker. Han hevdet blant annet at SV ville ha samfunnsstraff for voldtekt, noe som i bt.nos faktasjekk ble vurdert som feil. Senest i desember i fjor, var Birkedal en av foredragsholderne da Rogaland FpU inviterte til kurs om sedelighetsforbrytelse.

Solum, Stian Lysberg
Johansen, Geir Otto