Iversen, som er andrekandidat på KrFs liste til kommunevalget, sier til Bergens Tidende at hun var helt ukjent med Birkelands standpunkt, som kom til uttrykk i gårsdagens BT. Hun har ikke sans for Birkelands vilje til å «ofre» Helland til fordel for en byrådskoalisjon av Høyre, KrF og Arbeiderpartiet.

Ofrer ikke Helland

— La det være helt klart: KrF driver ikke med synsing i forhold til forestående valg med tilhørende fordeling av posisjoner. Vi stiller ikke til valg med luen i hånden.

Iversen gjør det klart at KrF ikke gir fra seg et eneste forhandlingskort før valget.

— Vi stiller til valg som et selvstendig parti med en glimrende ordførerkandidat. Vi akter å lytte til velgerne og på bakgrunn av valgresultatet vil vi gjøre alt som står i vår makt for å få til et fornuftig, styringsdyktig flertall i Bergen til det beste for oss alle sammen.

— Vi går til valgkampen med et åpent sinn, og vi forhandler ikke fra oss viktige og strategiske verv på forhånd. Det får da være måte på å vise forakt for velgerne.

Både Trygve Birkeland og ordfører Kristian Helland har stått som talsmenn for KrFs idé om at Bergen etter valget styres av et byråd utgått fra Høyre, KrF og Arbeiderpartiet.

— Et stort flertall i KrF ser på dette som den beste løsningen for Bergen, sier Lisbeth Iversen.

Hun ønsker seg aller helst et byråd med flertall bak seg i bystyret. Hun betrakter Høyre og Arbeiderpartiet som likeverdige partnere, og foretrekker ikke det ene partiet fremfor det andre som samarbeidspartner.

Iversen utelukker ikke et byrådssamarbeid med Høyre alene, og vil ikke, som partifellene Birkeland og Helland, avvise Frp som byrådspartner.

Avviser ikke Frp

— En samarbeidsavtale kan være aktuelt. Men jeg utelukker ikke et byrådssamarbeid med Frp. Vi har mange ting til felles med Fremskrittspartiet, men vi har og mange saker som skiller. Når det er sagt har ikke et byrådssamarbeid med Fremskrittspartiet førsteprioritet. Aller helst vil jeg ha et balansert byrådssamarbeid der sentrum står sterkt, sier KrFs andrekandidat.

Men først er det valgkamp og valg. Mye kan endre seg frem til valget.

— Vi kan til og med ende i opposisjon. Det har vært svært tøft å styre i mindretall gjennom mange år. Kanskje vi kan ha godt av å komme i opposisjon?

KrF har vært en del av det styrende flertall i Bergen helt siden kommunesammenslåingen i 1972, enten i allianse med Høyre eller Arbeiderpartiet, og alltid med et eller begge sentrumspartiene.

NR. 2 PÅ KRF-LISTEN: Lisbeth Iversen.