Streiken trappes opp samtidig som forhandlingsutvalgene i LO Kommune, Unio og YS Kommune stiller til frivillig mekling med motparten KS hos Riksmekleren tirsdag.

Det er nå tolv dager siden de gikk fra hverandre med storstreik i offentlig sektor som resultat. For tre dager siden kom LO Stat og YS Stat til enighet med staten om et lønnsoppgjør med en ramme på 4,1 prosent, mens Unio fortsatte streiken der.

Etter den delvise enigheten i statsoppgjøret har det vært ventet at det ville bli innledet frivillig mekling i KS-området. Partene har hatt uformelle samtaler og sonderinger gjennom helgen og mandag.

— Jeg er glad for at vi er kommet så langt at det nå er grunnlag for frivillig mekling, sier forhandlingsleder Gunn Olander i YS Kommune til NTB.

— Nå må arbeidsgiverne komme på banen, legger hun til.

YS Kommune har 919 medlemmer i streik og tar ut ytterligere 290 lørdag, LO Kommune har drøyt 25.000 medlemmer i streik og tapper opp til over 31.000 dersom det ikke er enighet innen onsdag, mens Unio har drøyt 12.000 medlemmer i streik i kommunene.

Meklingen omfatter ikke Oslo kommune, der Unio og LO-forbundene FO, Musikernes fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund er i streik.