Det skjer etter at alarmsystemet var slått ut på Osterøytunet og tilliggende omsorgsboliger gjennom hele julehelgen.

Teskjeer og vannglass

Årsaken var det heftige tordenværet natt til 20. desember. At systemet fremdeles ikke er kommet i stand, skaper sterke reaksjoner.

Løsningen til kommunen er teskjeer som beboerne kan bruke til å slå på vannglass hvis de trenger assistanse.

Sykepleier Eli Skår har sin egen bestemor på sykehjemmet. Hun er 87 år gammel og har et brudd i bekkenet som gjør henne bevegelseshemmet.

— Fikk ikke hjelp

På grunn av det ødelagte alarmsystemet fikk ikke bestemoren tak i pleier og tok seg ut på toalettet ved egen hjelp i julehelgen.

— Det kunne gått riktig ille. Hadde hun falt, kunne hun pådratt seg nye brudd, sier Skår.

Skår understreker at hun ikke har noe å utsette på de ansattes innsats på Osterøytunet da alarmsystemet ble satt ut av spill, men kommunens sendrektighet.

— Jeg reagerer sterkt på at alarmsystemet har vært ute av drift siden 20. desember. Dette går ut over pasientsikkerheten. Osterøy kommune har totalt sviktet sine eldre ved ikke å ordne opp i problemene på en forsvarlig måte, sier Skar og legger til:

Klager til Fylkeslegen

— Det er helt ufattelig at de ikke kommer opp med en bedre løsning.

— Hva burde de gjort?

— Kalt inn teknisk etat. De kunne gått nattevakt. Det hadde heller ikke tatt lange tiden å montere opp klokker med snor utenfor rommene, sier Skår.

— Og nå klager du inn kommunen til Fylkeslegen?

— Dette har blitt en prinsippsak. Jeg som pårørende kan ikke godta kommunens ansvarsfraskrivelse. Spesielt når de visste at julehelgen sto for døren, sier Skår.