Dag Børslien, bror av den nylig omkomne venstrepolitikeren Inge Børslien, sendte i dag ut et brev til flere avisredaksjoner. I brevet kommer han med krass kritikk mot Hardanger Folkeblad. Han mener lokalavisen har villedet broren og andre lesere til å tro at isen på Sandvinsvatnet var trygg, noe ulykken viste at den slett ikke var.

Dagen før ulykken leste Inge Børslien Hardanger Folkeblad på lunsjrommet på jobben. Opprinnelig hadde han tenkt å ta en løpetur i helgen. Men etter å ha lest artikkelen om «drømmeforhold» på Sandvinsvatnet i Odda, skal han ha uttalt til en kollega at han sist gikk på skøyter på dette vannet i 1996, og at han nå så muligheten for å gjøre dette igjen.

Ifølge broren kunne tragedien fort vært enda større.

— Egentlig hadde døtrene hans på 15 og 17 år tenkt å være med, men tilfeldigheter gjorde at de ikke ble det.

«Drømmeforhold»

På forsiden 15. Januar skriver Hardanger Folkeblad blant annet at «Sandvinsvatnet kan by på drømmeforhold om dagen med blank stålis som er tykk nok til å tilfredsstille sikkerhetskravene». Her kan du lese nettartikkelen.

— Det er veldig uheldig at en slik artikkel kommer ut uten at de har sikret kildene sine. Mange lokale Oddinger vi har snakket med i ettertid har kommentert at de fikk en rar følelse i kroppen etter å ha lest dette. De som er kjent her inne vet at vannet aldri har vært trygt tidligere. Det er store lokale variasjoner, og selv om isen er veldig tykk på ett lite område vil man aldri kunne si at vannet er trygt, sier Dag Børslien.

I avisen refereres det til at isen er opptil 14 centimeter tykk, men på stedet hvor Inge Børslien omkom var isen bare to centimeter tykk.

Det er veldig provoserende for meg som jobber hardt med å forebygge slike tragedier å akseptere at slett journalistikk kan lede mennesker ut i situasjoner som blir avgjørende for liv og død.

Dag Børslien, redningsmann og bror til avdøde.

— Provoserende

Dag Børslien og søsknene som står bak brevet, vil ikke si at avisen direkte har skyld i brorens ulykke.

— Men avisartikkelen var en medvirkende årsak. Her fikk Inge en endelig bekreftelse på at isen var trygg, og at han stolte på avisen.

De pårørende mener avisen har misbrukt sin mediemakt ved å ikke gjøre grundige undersøkelser.

— De ordlegger seg på en slik måte at man blir misledet til å tro at man kan gå på skøyter der på en sikker måte uten henvisning til at noen andre har tatt en vurdering av dette.

Dag Børslien jobber selv som redningsmann på et Sea King redningshelikopter.

— Det er veldig provoserende for meg som jobber hardt med å forebygge slike tragedier å akseptere at slett journalistikk kan lede mennesker ut i situasjoner som blir avgjørende for liv og død.

- Ikke bitter

Selv fikk Dag Børslien melding om ulykken etter at politiet hadde identifisert en vott på vannet som tilhørte broren.

— Da jeg hørte at det var funnet råk på isen skjønte jeg veldig raskt hvor det bar hen.

I går begravde familien 48-åringen. Dag Børslien understreker at familien ikke er bitter på lokalavisen.

— Vi vil ikke få tilbake livet hans uansett. Men vi ønsker å sette fokus på dette slik at det kan unngås i fremtiden, media må være bevisst på det ansvaret de har. Odda er et lite sted og avisen har en viktig posisjon i lokalsamfunnet. De fleste stoler på det man leser i avisen.

- Vondt

I etterkant av ulykken har de pårørende merket seg at det har blitt kommentert at Inge Børslien var uansvarlig som oppholdt seg på isen.

— Dette er overhodet ikke tilfellet, og dette har vært spesielt vondt for oss, sier Dag Børslien, som ønsker å rette opp dette inntrykket.

— Inge var en som innhentet informasjon når han skulle gå tur på nye ukjente steder forbundet med risiko, og som militærmann hadde han alltid med seg redningsplugger når han sto på skøyter.

Advarslene fra politiet om å holde seg unna isen kom først etter ulykken.

Redaktøren: tung sak

— Dette er en tung og vanskelig sak. Inge Børslien var en som hele redaksjonen kjente godt og hadde et forhold til. Vi beklager selvfølgelig hans bortgang sterkt, og har hatt mange samtaler rundt denne saken i redaksjonen, sier ansvarlig redaktør i Hardanger Folkeblad, Trygve D. Syse.

Han avviser likevel mye av kritikken fra de pårørende.

— Verken Hardanger Folkeblad eller jeg personlig kan ta ansvar for Børsliens bortgang, slik det blir antydet i brevet.

Redaktøren viser til at samtidig som avisen omtaler «drømmeforholdene» på Sandvinsvatnet, skriver de også at politiet minner alle om å være varsomme på isen.

— På hvilken bakgrunn skriver dere at isen var tykk nok til å tilfredsstille sikkerhetskravene?

— Vi fikk opplyst fra skoleklassen som var på isen at de hadde boret hull, og at isen var trygg. Vi omtalte en konkret hendelse på ett konkret sted, presiserer han.

Han vedgår likevel at redaksjonen har lært noe av hendelsen.

— I etterpåklokskapens lys har vi lært at vi kan være mer aktpågivende i forhold til informasjonen vi går ut med om naturforhold.

Men Syse presiserer at redaksjoner aldri kan stille garantier.

— Det gjelder alle aviser som omtaler is, fjell eller skibakker. Vi kan aldri garantere at det er sikkert alle plasser, og folk er nødt til å ta eget ansvar.

I Odda har verken kommunen eller politiet tatt seg på ansvaret om å varsle om trygg is.

OMKOM: Dykkere lette i Sandvinsvatnet etter Inge Børslien. Han ble til slutt funnet av en ubåt i dypet.