Etter at den mye omtalte «giftskyen» over Bergen har forsvunnet — og heller ikke ser ut til å komme tilbake - har byrådet bestemt seg for å åpne Klostergarasjen og Bygarasjen.

— Vi gjenåpner full parkering i parkeringshusene igjen nå mandag ettermiddag, opplyser byrådsleder Monica Mæland i en pressemelding.

De 600 plassene med avgiftsparkering på gateplan vil imidlertid fortsatt være stengt, og gratisbusser og sambruksfelt videreføres også.

— Vi vil likevel oppfordre bergenserne til å la bilen stå og benytte kollektivtilbud og ekspressbussene i dagene fremover, sier informasjonsdirektør Robert Rastad.

— Nektet å stenge

Da kommunen kuttet parkeringstilbudet i sentrum, tok også en del større byggherrer og grunneiere ansvar ved frivillig å redusere parkeringsarealene med 50 prosent, skriver Bergen kommune. Kommunen rettet også «en vennlig henstilling» til de private parkeringsselskapene om å gjøre det samme.

Men ikke alle fulgte opp.

— Q-Park nektet å være med hvis de ikke fikk økonomisk kompensasjon, og det var aldri aktuelt for kommunen. De andre selskapene har fulgt henstillingen og lojalt forsøkt å tilpasse seg, sier Ove. A Foldnes, samferdselsdirektør i Bergen kommune.

Q-Park administrerer Grieg-garasjen og City Park i Markeveien. Markedsdirektør i Q-Park, Kjetil Bratseth, bekrefter at de har fått forespørselen, men ønsker ikke å kommentere saken.

Vil vurdere tvang

Det er uklart om kommunen i det hele tatt har lov til å inndra parkering på privat grunn, dersom ikke frivillige avtaler oppnås. Informasjonsdirektør Robert Rastad sier til bt.no at kommunen satset på frivillighet i denne omgang.

— Vi er glade for at veldig mange fulgte oppfordringen, og det ble ikke aktuelt å komme med krav. Men vi kommer til å arbeide med å få avklart spørsmål om fullmakt og hjemmel, i tilfelle vi blir nødt til å gjenta noe slikt senere, sier han.

Hva synes du om krisetiltakene? Si din mening i feltet under!