— Mamma, mamma! Eg så di!

En liten jente i regntøy løper begeistret over den søkkvåte gressplenen etter å ha fått et godt glimt av Norges konge og dronning.

Spesielt vanskelig å se hvem som var til stede under hundreårsmarkeringen på Gamlehaugen i går var det heller ikke. Det kraftige regnværet la nok en demper på pikniklysten hos mange bergensere og sørget for alburom på gresset.

— Vi hadde trodd vi skulle bli helt alene i parken, fortalte Hege Teigland og Kirsten Wiers, som var blant de mange som likevel utfordret høljeværet. Med campingstoler og solparasoll like foran den kongelige paviljongen holdt de seg rimelig tørre og gjennomførte pikniken sammen med Kitty (12), Benedikte (11) og Carmen (9).

- Like kjekt i regnvær!

Kongeparet ankom med M/Y «Faun» over Nordåsvannet og ble eskortert av nærmere 30 småbåter. Dronning Sonja hadde fulgt den bergenske kleskoden for utearrangementer i regnvær og kom i regntøy og knallgul sydvest. På kaien ble kongen og dronningen ønsket velkommen av Christian Michelsen selv, i skuespiller Kyrre Haugen Sydness sin skikkelse, og ledet opp til vip-lunsj under telttak.

Men til tross for at det regnet gjennom det meste av gore-tex og oljehyrer, så de fleste fremmøtte humoren i situasjonen.

— Vi kommer igjen en annen gang også. Vi har hatt det så koselig! Forresten er det mest de voksne som lar seg merke av regnet, ungene har det like kjekt, fortalte Mari Halvorsen og Ragnhild Jakobsen, som hadde tatt med badmintonsett og ringspill til sine fire barn.

Variert underholdning

Det forlovete paret Constance og Benoni fra Dukkenikkerne var blant de få som holdt seg tørre på beina, der de gikk rundt på stylter i kostymer fra tidlig 1900-tall og underholdt den fremmøtte allmuen.

— Det er riktig god stemning her i dag, og så vakkert på denne tiden av året. Men jeg lurer fryktelig på om også kongen spiser sånn der hotdog? spurte Constance, men ble til sin store forskrekkelse nektet adgang til kongeteltet da hun prøvde å sjekke.

— Vi får prøve å lokke frem solen med en gladsang, sa Inger Lise Størksen i Ephemera, som sammen med Kniv og Taffel Swingjazzorkester, Krohnengen Brass Band og Bergen Salongorkester sto for underholdningen. Men innen gladsangen begynte å virke og det regntunge skylaget lettet litt, hadde de fleste bergenserne allerede forlatt det mer og mer gjørmete gresset.

Suveren rododendron

Besøket på Gamlehaugen ble avsluttet med en privat fremvisning av Stig Holmås' teaterstykke «Jeg synes jeg klarte meg fint!», og det var et smilende kongepar som møtte pressen før de kjørte tilbake til kongeskipet «Norge».

— En festlig forestilling! syntes dronning Sonja.

— Det har vært en veldig begivenhetsrik dag. Hele besøket har stått i kulturens tegn, sa kong Harald.

— Men jeg må jo si at dere er modige her i Bergen, som lager tre store utendørsarrangementer på en helg! lo han.

Kongen og dronningen fortalte at de har kost seg under sitt to dager lange bergensopphold.

— Jeg synes vi har gått fra høydepunktet til høydepunkt, jeg! smilte Sonja, som roste Bergens suverene rododendron.

Men til tross for styggeværet og den søkkvåte pikniken, hadde ikke kongeparet noe stygt å si om bergenssommeren:

— Nei, den er ikke noe dårligere enn den på Østlandet, lo kongen.

PARAPLYPIKNIK: Kitty Helland (12), Benedikte Gjelsvik (11) og Carmen Ultang Rød (9) lot ikke regnet stoppe den planlagte pikniken, og rigget seg godt til med paraplyer og sitteunderlag på den søkkvåte plenen. Foto: Helge Skodvin
VÅTT OG GODT: Det var god plass til piknikerne på gresset til statsminister Michelsen. Mange av bergenserne som var møtt frem ønsket seg en presenning eller tak over hodet, slik at de kunne sitte like tørt som kongeparet i det hvite teltet. Til og med Christian M. fikk fuktig søle på skoene sine. Er det rart han slet med forkjølelse? Foto: Helge Skodvin
EN SPESIELL ANLEDNING: Roger og Hilde Jacobsen feiret sin ett års bryllupsdag i går. - Vi ville gjøre noe spesielt for å feire, og tenkte at en piknik i parken med kongeparet var ekstra spesielt. Og med dette været, kommer vi i hvert fall aldri til å glemme det! smilte det unge ekteparet. Foto: Helge Skodvin