• Plutselig lyste paraplyen opp som et gnistrende juletre, og det kom en vanvittig lyd som er vanskelig å beskrive, sier Per Kristian Sebak.

En lørdagskveld i 2006 var Per Kristian Sebak (35) på vei over Puddefjordsbroen og inn mot sentrum. Det var opphold da han gikk hjemmefra på Damsgård, men da han var midt oppå broen ble han overrasket av en kraftig haggelbyge.

— Jeg tok opp paraplyen, og før jeg rakk å tenke så mye mer lyste hele paraplyen opp som et gnistrende juletre. Deretter kom det en vanvittig lyd fra paraplyen som er vanskelig å beskrive, sier han.

Sebak fikk støt i tommelen, og advarte andre i nærheten om at det lynte på broen.

— Jeg sendte SMS til noen kompiser også, og de trodde jeg var blitt helt gal. Når jeg tenker på det i ettertid tror jeg at jeg var i sjokk, sier han.

Oppsøkte eksperter

Dagen etter dro Sebak til Meteorologisk institutt for å finne ut hva som hadde skjedd. Der kunne de bekrefte at lynet hadde slått ned på Puddefjordsbroen dagen før.

Han oppsøkte førsteamanuensis Kjartan Olafsson ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitet i Bergen for å få vite mer om lyn.

— Han spurte meg rett ut; hvorfor lever du, sier Sebak.

Olafson husker godt hendelsen fra 2006, og forteller at det kan være farlig å gå med paraply når det lyner på åpne steder. I tillegg til Puddefjordsbroen nevner han stedet som Fisketorget og Zachariasbryggen.

— Lynet vil alltid prøve å finne minste motstands vei ned i bakken, og søker derfor etter gjenstander som leder strøm. På broen er det ingen høye bygninger som kan fungere som strømavledere, sier han.

- Kan få hjertestans

Mange paraplyer har en stamme av metall, og spiler som kan fungere som lynledere. Olafson påpeker at det kan få fatale følger dersom lynet slår ned i paraplyen.

— Hvis det først har slått ned i en paraply er korteste vei ned til bakken gjennom kroppen. Har du våte klær er du enda mer utsatt, sier han.

Dersom man holder i et håndtak på paraplyen som ikke er laget av metall er man mindre utsatt forteller Olafson. Men er lynet kraftig nok kan det slå gjennom isolerende materialer.

Personer som blir truffet av lynet kan få hjertestans, og kraftig oppvarming i deler av kroppen som kan skade indre organer.

— Det går som oftest bra, men man bør være forsiktig når det lyner ute, og iallefall ikke bevege seg høy oppe på fjellet, sier han.

Vil ha skilting

Sebak glemmer sent opplevelsen fra 2006, og gikk aldri mer over broen med paraply når det var uvær. Nå vil han advare andre om at det kan være farlig.

— Jeg mener kommunen burde satt opp et skilt på hver side av broen, som advarte folk mot å gå med paraply når det lyner. Jeg tror få er klar over hvilke konsekvenser det kan ha, sier han.